Ssaki

paka (Cuniculus paca)

paka (Cuniculus paca)

Północną i środkową część Ameryki Południowej zamieszkuje bliski krewniak aguti zwany paką (Cuniculus paca), o pokroju małej świnki. Gryzoń ten, o długości ciała 70 cm, wysokości w kłębie 35 cm, dużej głowie, małych uszach i krótkim ogonie, pokryty jest twardą i przylegającą sierścią na stronie grzbietowej rudobrązową, na brzusznej — jasną, a na bokach ozdobioną szeregami jasnych plamek. Paka żyje na skraju lasów, w zaroślach nad brzegami rzek i na terenach bagnistych. W okolicach zamieszkałych na ogół nie występuje. Prowadzi życie nocne, a dzień przesypia w wygrzebanej przez siebie norze, o długości, dochodzącej do 2 m. Na poszukiwanie pożywienia, wyłącznie roślinnego, wyrusza o zmierzchu. Pokarm gromadzi w ogromnych kieszeniach policzkowych osłoniętych jakby rusztowaniem przez bardzo spłaszczone i rozszerzone kości jarzmowe. W niektórych okolicach gryzoń ten wyrządza duże szkody w uprawach trzciny cukrowej i kukurydzy; na pola tych roślin odbywa niekiedy dalekie wyprawy.