Zoogdieren

klauw tand (Crocidura suaveolens)

klauw tand (Crocidura suaveolens)

Een bewoner van de velden, tuinen en boomgaarden is er klauw tand (Crocidura suaveolens), behorend tot de spitsmuizenfamilie. Het is zeldzaam in Midden- en Zuid-Europa, in Noord-Afrika en Azië. In Polen staat het onder soortenbescherming, en de verspreiding ervan moet nog worden onderzocht. Het is een huisdier, over de lengte van het lichaam 4,5-7 cm en staart 2,7-4,3 cm, zijn vacht is bruingrijs op zijn rug, soms donkerbruin of bruin, en aan de buikzijde - donkergrijs. Hij leidt een nachtleven. Het voedt zich met kleine ongewervelde dieren, voornamelijk insecten en naakte slakken. Het vrouwtje baart waarschijnlijk één keer, en zit in het nest 5-10 naakt en blind jong. In ons klimaat wordt deze tandenborstel in de winter vaak overgebracht naar menselijke gebouwen.