Zoogdieren

bruine haas (Lepus europaeus)

bruine haas (Lepus europaeus)

De bruine haas is ook een bewoner van grote open gebieden (Lepus europaeus). Zijn thuisland is Europa. Het komt hier voor van Frankrijk tot de Kaukasus, in Azië reikt hij naar Irtysh, in de Alpen gaat het om 3000 m n.p.m. Het is gebruikelijk in Polen. De lichaamslengte van dit dier varieert binnen grenzen 55-70 cm, staart 7-12 cm, en het gewicht is 4-8 kg. Kleurveranderingen afhankelijk van het seizoen en de leeftijd van het individu, de tint is echter altijd vergelijkbaar met de kleur van het substraat, waarop het individu leeft. Dit is een beschermende aanpassing en beschermt grotendeels tegen aanvallers. Meestal is de rug van de haas geelachtig grijs, bruingrijs of grijsrood, met een mengsel van zwart en wit haar. De onderkant van het lichaam is wit of crèmekleurig. In de winter neemt het aantal witte haren op de rug toe en wordt de vacht lichter van kleur.

De haas leeft in de vruchtbare vlaktes, velden, door, rivierdalen, bosstruiken, helder dunner wordende bossen, het vermijdt echter grote en dichte bossen. Hij laat alleen open plekken achter als het regent, dan schuilen onder de struiken. In tegenstelling tot de eerder besproken soort graaft hij nooit holen. Soms graaft het alleen een ondiep kuiltje op, zachtjes opvullen met grassen. De normale holen zijn ondiepe holtes in de grond, waarvan het zeer zelden en met tegenzin verder weg beweegt. In de nabijheid, waar hij geen gevaar loopt, jarenlang blijft het bij één plek.

De haas leeft alleen buiten de oestrus. Het leidt een nachtelijke in plaats van een dagelijkse levensstijl. Het wordt het meest actief na zonsondergang, hoewel het ook overdag te eten is. In de zomer voedt hij zich met sappige kruidachtige planten, hij bezoekt gretig landerijen en tuinen, waar zijn favoriete lekkernij groenten is, en vooral peterselie. In de herfst eet hij voornamelijk oliezaden en wintergewassen. Met het begin van de nachtvorst waagt hij zich weer in de tuinen, waar hij aan de gesneden kool knaagt. In de winter, wanneer de sneeuw de lage vegetatie bedekt, het voedt zich voornamelijk met de schors van bomen, vooral de sprinkhaan, lariks en sleedoorn, evenals jonge fruitbomen die schade aan boomgaarden veroorzaken. Als er geen sneeuw is, eet wintersneeuw.

Het vrouwtje geeft gedurende het jaar 3-4 oogst. Na een doorgaande zwangerschap 42 – 44 dagen bevalt elke keer 2-5 Jong. De bevalling vindt plaats in de gebruikelijke uitsparing in de grond, maar gelegen op een afgelegen plek. Pasgeborenen zijn goed behaard en hebben meteen de ogen open. Het vrouwtje voedt ze met melk door 3 weken. Na korte tijd bezetten de kleine haasjes aparte hennen, waarin ze alleen zijn en alleen om te eten gaan ze samen uit. Ze bereiken geslachtsrijpheid na 6-9 maanden, en de grootte van een volwassen dier is ongeveer 1,5 jaar. Live 8-12 jaar.