Zoogdieren

Brulapen

Brulapen

Apen zijn zeer talrijk in de fauna van de bossen van Zuid-Amerika. Deze drukke en luidruchtige dieren zijn zo kenmerkend voor de bossen van dit gebied, dat reizigers in bijna elk account een prominente plaats innemen. Slechts een paar onderscheidende soorten zullen worden besproken, wiens gewoonten en biologie goed worden begrepen.

De meest opvallende, in de oren eigenlijk, de soort is zwarte brul (Aloualta caraya), komt voor van de beboste gebieden van het centrale deel van Zuid-Amerika tot Bolivia. Het is de grootste aap in dit gebied.

Volwassen, zwartgekleurde mannetjes bereiken een lichaamslengte tot 65 cm, staart - 75 cm en gewicht tot 10 kg. Vrouwtjes zijn veel kleiner en helderder. Ze danken hun naam aan de bijzonder sterke stem van de brulaap, kilometers in de omtrek. Deze apen hebben een speciaal gebouwd strottenhoofd, optreden als een krachtige resonator. Het hele bos is gevuld met hun gehuil, die klinkt van de schemering tot de dageraad en lijkt op de illusie van het gebrul van een machtig roofdier, het is de stem van een hert dat wordt gedood, of de geluiden van de woeste razernij van alle dieren tegelijk. In de regel eindigt zo'n "lied" van een huiler rustig, een donder die in de verte leek te sterven.

Huilers zijn boomdieren. Ze bewegen normaal op vier ledematen, ze hebben echter geen tegengestelde duim, dus ze kunnen geen objecten bevatten. Terwijl je langs de tak beweegt, worden je duim en wijsvinger aan één kant geplaatst, en de andere vingers - aan de andere. Hun staart is een grote hulp bij het verzamelen van voedsel, erg lang en sterk. De aap wikkelt het om een ​​tak en hangt eraan, waardoor alle vier de ledematen worden bevrijd, waarmee hij nu bijvoorbeeld fruit kan plukken. De staart bij deze soort kan daarom worden beschouwd als een zeer efficiënte vijfde ledemaat.

Howlers leven voornamelijk in dichte gebieden, vochtige regenwouden, maar ze zijn ook te vinden in andere soorten bos, en zelfs in de buurt, waar nachtvorst is. Ze vermijden droge gebieden. Het zijn herbivoren. Ze eten voornamelijk plantknoppen, bladeren en noten. Ze drinken water rechtstreeks van de bladeren, of ze dopen hun poten erin en likken ze dan. In tegenstelling tot de meeste apen kunnen ze zwemmen. Ze leiden een groepslevensstijl in kuddes vanaf 4 doen 35 individuen van verschillende leeftijden. Een groep bestaat gemiddeld uit ca 20 dieren. Elke kudde heeft in de regel meer volwassen vrouwtjes dan mannetjes. Deze soort wordt gekenmerkt door seksuele tolerantie. Een loops vrouwtje kan meerdere echtgenoten hebben, die niet agressief zijn tegenover zichzelf, wat een kenmerk is van apen uit de Oude Wereld. Zoals het lijkt, elke kudde brulapen heeft zijn eigen specifieke gebied. Als twee kuddes elkaar in hetzelfde gebied ontmoeten, dan begint een koude oorlog tegen geschreeuw tussen de mannetjes. Er is slechts zeer zelden een echt gevecht.

In de regel worden jonge mannetjes uit de kudde verdreven. Het gebeurt wel, dat isoleerde, een man die alleen woont gaat een relatie aan met een vrouw uit de familiegroep, die vaak in deze groep terechtkomt. Huilers broeden het hele jaar door. Er is slechts één nakomeling in elk nest. De jongen zijn aanvankelijk gehecht aan de vacht op de buik van de moeder, maar na korte tijd leert hij op zijn rug te rijden, haar staart om haar moeders middel wikkelen.

Naast de besproken zwarte brulaap zijn er ook bossen in bossen 2 andere soorten. Erts brulaap (Alouatta seniculus) woont in Guyana en Venezuela, mono (Alouatta villosa) - Centraal Amerika, Guatemala en Honduras.