Zoogdieren

Muskusos (Ovibos moschatus)

Muskusos (Ovibos moschatus)

Muskusosja (Ovibos moschatus), ook wel genoemd muskusos, leeft in de uiterste noordelijke gebieden van Noord-Amerika, reikend naar het zuiden tot 60 ° noorderbreedte, en in Groenland, waar het aan de hele noordkust blijft hangen. Het is een relatief groot dier met een lichaamslengte van ca 2,5 m, staartlengte slechts ongeveer 7 cm en hoogte bij de schoft ongeveer 1 m. Lage groei is in dit geval een duidelijke aanpassing, het dier voor een groot deel beschermen tegen de bijna constant waaiende harde wind in de toendra. Het massieve lichaam is even hoog bij de schoft en bij de romp. Een grote en zware kop met karakteristieke hoorns is gemonteerd op een korte en dikke nek, die de verlengde wortel bedekt, in de vorm van een pruik, een heel hoofd met een heel breed voorhoofd. Aanpassing aan het lopen op sneeuw zijn grote en brede hoeven en een hoog stel kleine hoeven. Extreem dikke vacht, even dicht op het gezicht en de ledematen, bedekt de hele romp, biedt uitstekende bescherming tegen strenge vorst. De vacht op de rug vormt dikke manen, bijna tot aan de grond reikend. Het bedekt ook de nek en oren, het creëren van lange schilden aan beide zijden van het lichaam 60-70 cm.

De muskusos leeft voornamelijk in valleien en laaglanden. Hier gaat het over in kleine kuddes, bestaande uit 20-30 individuen. In de regel zijn ze in de kudde 2-3 mannelijk (Stieren).

De kudde is extreem gebonden aan zijn territorium. In de winter vormen de kuddes grotere groepen en trekken naar het zuiden op zoek naar voedsel. Deze omzwervingen zijn echter beperkt, want ook in deze moeilijke tijd van het jaar kunnen de ossen zelf genoeg voedsel opgraven onder een dikke laag sneeuw. Ossen voeden zich met alle planten in de toendra. Vanwege zijn onverschilligheid en lage vraag naar voedsel, vandaar de fysiologische eigenschappen, Muskusossen zijn een uitstekend voorbeeld van de aanpassing van het organisme aan de omstandigheden van het bewoonde gebied, waardoor ze de extreem ongunstige omstandigheden van de poolwinter kunnen overleven.

Het vrouwtje bevalt om de twee jaar 1 -2 kalveren, na 8-9 maanden zwangerschap. De jongen worden meestal in mei geboren. Ze bereiken geslachtsrijpheid in 3-4 leeftijd.