Zoogdieren

Tapir

tapir

aan het water, Amerikaanse modderige bossen leven 3 soort van een zeer originele familie van eenhoevigen - tapirs, anders van kleur dan de reeds besproken Maleise tapir. Ze hebben allemaal dezelfde mores, we zullen hier de meest voorkomende presenteren, tapira tapir (Tapirus terrestris). Het bewoont het gebied tussen Venezuela en Guyana, over het Amazonebekken, naar het noorden van Argentinië, waarop het zich aan de modderige bossen houdt, het vermijden van open ruimtes. In de dichtste delen van bossen bewandelt hij permanente paden, de struiken die op de weg groeien breken met alle kracht van haar massieve lichaam. Het dier is, tot 2 m, hij lijkt op een varken in de manier waarop hij beweegt. Met het hoofd net boven de grond en de croupe hoger dan de schoft, hij duwt zich met gemak door het struikgewas. Net als de capibara, die ook voorkomt in modderige en moerassige gebieden, de ledematen van tapir zijn anatomisch aangepast om op een zacht oppervlak te bewegen. De voorbenen zijn viervingerig, achter drietenig, en de vingers zijn getipt met kleine hoeven. Een andere duidelijke aanpassing bij dit dier is de structuur van de mond. De neus en bovenlip zijn samengesmolten tot een mobiele slurfsnuit, de onderkant van de mond van bovenaf bedekken. Met behulp van zo'n mond verzamelt de tapir gemakkelijk voedsel, die over het algemeen bladeren van bomen en struiken zijn. Bladeren van jonge palmbomen zijn zijn favoriete delicatesse. Hij eet ook fruit dat van bomen is gevallen. In moerassige gebieden voedt hij zich voornamelijk met waterplanten. Soms waagt hij zich in suikerrietplantages, meloenen, cacaobomen die daar wat verliezen veroorzaken. Het voedt zich 's nachts. Overdag zoekt hij zijn toevlucht in zeer schaduwrijk struikgewas, maar rust het liefste in de modder, moerassen of stilstaand water, waar hij vaak een bad neemt. Van nature nogal timide, in geval van enig gevaar beschermt het zichzelf ook tegen water.

Tapirs leven alleen en vormen alleen paren tijdens de hitte van hitte en het grootbrengen van hun jongen. Na ongeveer 13 maanden zwangerschap baart het vrouwtje er meestal een( Jong; bij uitzondering worden er alleen tweelingen geboren. Kleine tapirs verschillen voornamelijk van hun ouders door hun karakteristieke kleur - ze zijn gestreept als wilde zwijnen biggen. Mannetjes blijven enige tijd bij vrouwtjes na de bevalling, en dan gaan ze weg en gaan weer alleen wonen. De opvoeding van de jongen wordt alleen verzorgd door de vrouw.