Zoogdieren

chimpansee (Panholbewoners)

chimpansee (Panholbewoners)

Van de mensapen in de tropische wouden van Afrika zijn er twee soorten: de chimpansee en de gorilla. Het heeft een groot bereik chimpansee (Panholbewoners), gevonden in het equatoriale deel van Afrika. Het leeft in gebieden die zich uitstrekken van de Golf van Guinee, door het noorden van Congo naar de Centraal-Afrikaanse meren. Vanwege de vrij hoge morfologische variabiliteit van chimpansees werd in het verleden gedacht, dat er verschillende soorten van deze apen zijn. Momenteel is er, afgezien van de chimpansee, nog een andere soort - de bonobo (Pan paniscus). Beide soorten vormen een aantal lokale variëteiten, behandeld als ondersoort.

De chimpansee is zo groot als een mens. De lengte van een volwassen mannetje is maximaal 1,7 m, en zijn gewicht bereikt 80 kg. Het vrouwtje is veel kleiner. De kleur van het haar en het gezicht is gerelateerd aan de leeftijd van het dier en zijn leefgebied. De bruine of roodachtige huid is bedekt met zwart, stug haar dat grijs wordt op oudere leeftijd. Het haarloze gezicht is in sommige vormen licht of donker. De typische chimpansee heeft expressieve bruine ogen, kleine neus zonder vlezige gezwellen, brede mond met uitpuilende lippen, enorme wenkbrauwgaten en grote oren vergelijkbaar met menselijke oren. Het is een sterk gebouwde aap, met een brede borst en sterk, gespierde armen. Zijn achterpoten zijn langer dan die van andere apen, terwijl de voorste in staande positie tot onder de knieën reiken. De afwezigheid van een staart en een sterke ontwikkeling van de achterpoten wijzen op een boombewonende-terrestrische levensstijl.

De favoriete plekken van chimpansees zijn de oevers van rivieren die door tropische bossen stromen. In het bos is het niet gerelateerd aan een specifiek gebied, maar hij dwaalt constant af, een nomadisch leven leiden. Het gaat van boom tot boom op de grond, omdat zijn zware lichaamsgewicht hem verhindert te springen. Tijdens een wandeling, meestal in groepen gehouden, groepsleden roepen luid op. Op de grond bewegen chimpansees op vier ledematen, maar ze kunnen ook een paar stappen rechtop lopen. In bomen bewegen ze alleen met hun handen. Ze zwaaien erop en bewegen het lichaam van de ene tak naar de andere. Ze dalen altijd achteruit van de bomen.

Chimpansees leven in kuddes. Mannetjes en vrouwtjes vormen groepen van enkele tot een tiental individuen. Soms wonen mensen alleen. De kuddes zwerven overdag door het bos, eten ophalen, die van fruit is gemaakt, bladeren en twijgen. Deze apen zijn vooral dol op noten, bananen en cacaoboomfruit. Voordat de avond valt, beginnen de chimpansees zich voor te bereiden op de slaap. Daartoe heffen ze takken op, bladeren en in hoogte 8-12 m nestelen tussen de takken. De nesten zijn plat gelegd en bekleed met een zachte laag bladeren. Een bepaalde kudde bouwt holen meestal op één boom, zodat je er soms een dozijn kunt tellen. In het nest slapen de oude exemplaren met de jongen, omdat deze laatsten niet in staat zijn om zelf een hol te bouwen. oude man, wie is de gids van de kudde?, Hij slaapt altijd in de vork van de takken onder de holen van zijn pupillen, waken over hun veiligheid. Tijdens de Dag, tijdens de wandeling, houdt ook enige afstand achter de kudde. Voor zonsopgang worden alle chimpansees wakker en gaan ze op een nieuwe reis op zoek naar voedsel. Ze keren niet terug naar hun holen, maar ze bouwen nieuwe, in plaats van, waar de nacht ze zal vinden. Van tijd tot tijd gaan ze naar kroegen; ze drinken met volle teugen, terwijl ze water in hun mond zuigen, en niet met hun tong flapperen, zoals veel andere dieren.

Chimpansees zijn erg levendig en mobiel. Ze hebben de mildste instelling onder de mensapen. Ze tonen geen vijandigheid jegens mensen, maar ze proberen het liever te vermijden. Bovendien is de dispositie van individuele individuen verschillend. Evenzo vertonen ze heel verschillende vaardigheden, wanneer ze in gevangenschap worden getraind.

Na een zwangerschap van 8 maanden baart het vrouwtje meestal één jong, hoewel er in gevangenschap soms tweelingen zijn. Een chimpansee-baby wordt daarna overgeschakeld op vast voedsel 6 maanden zuigen, maar als ze onder de hoede van de vrouw is, deze periode kan worden verlengd tot 2 I 3 jaar. Tijdens de eerste levensfase van jongeren, de moeder draagt ​​ze aan de tepels en aan haar hand, later laat hij ze op zijn rug rijden. Als ze ouder worden, begint ze te leren lopen, en klimmen. W 15-16 Jonge chimpansees hebben na een maand leven al volle melktanden, en het blijvende gebit groeit uit tot 11 leeftijd, wanneer het dier geslachtsrijp wordt. Chimpansees leven ongeveer 40 jaar. Momenteel zijn het zeldzame dieren en in alle landen, waar ze voorkomen, zijn onder strikte bescherming.