Zoogdieren

kinkaji wasbeer (Potos flavus)

kinkaji wasbeer (Potos flavus)

Een inwoner van de bomen van ongerepte regenwouden, die zich uitstrekt van Noord-Brazilië en Peru door Midden-Amerika, naar Mexico en Florida, is kinkaji wasbeer (Potos flavus), een familielid van gematigde wasberen. Het is een klein dier met een lichaamslengte van niet meer dan 50 cm. De pakkende staart meet hetzelfde, en de schofthoogte is 20 cm. Het haar op zijn rug is grijs-geel van kleur, aan de buikzijde en roodbruin. Er zijn lange, donkere strepen op de rug.

Het beweegt langs de kinkaji-bomen met de snelheid en behendigheid van apen. Zijn grijpstaart speelt de rol van een vijfde in vertex reizen, een zeer fit ledemaat. Deze wasbeer nestelt zich meestal in de buurt van grote rivieren. Hij is alleen 's nachts actief. Hij slaapt de hele dag in holtes, en alleen als de duisternis valt, gaat hij naar de toppen van bomen, waar hij andere individuen ontmoet, is aan het spelen en op zoek naar eten. Kinkaju is een overwegend herbivoor dier, maar hij eet ook kleine zoogdieren, vogels en hun eieren, insecten en hun larven en andere ongewervelde dieren. Wilde bijen eten gretig honing. De delicatesse van deze wasbeer is een verscheidenheid aan fruit, waaruit het het vlees zuigt met behulp van een lange, een mobiele tong.