Zoogdieren

Europese grondeekhoorn (Citellus citellus)

Europese grondeekhoorn (Citellus citellus)

Een typisch steppedier is Europese grondeekhoorn (Citellus citellus), een knaagdier van de eekhoornfamilie. Het leeft in Zuidoost- en Oost-Europa, maar het bereik strekt zich verder en verder naar het westen uit. In het gebied van Midden-Europa is er slechts tot 250 m n.p.m.. terwijl het in Macedonië gaat om 3000 m. In Polen, niet veel, leeft alleen in Silezië en de regio Opole. De grondeekhoorn is een dier dat bijna zo groot is als een hamster; de lengte van zijn lichaam is 18-23 cm. staart 5-7 cm, hoogte overschrijdt niet 9 cm, en de last komt naar 340 G. De achterkant en zijkanten zijn geelgrijs met onregelmatige, kleine bruingrijze vlekken die in strepen zijn gerangschikt. De buik is wit, crème of geel, en de keel is altijd wit.

Dit knaagdier leeft voornamelijk in de steppen, landbouwgronden, splitst, zanderige woestenijen en niet te natte weiden. Vermijdt water en grotere bomen, voornamelijk het bos. Meestal blijft het in ondergrondse holen, die hij meestal bouwt op zand- of kleigrond. Deze holen bevinden zich meestal naast elkaar, het creëren van een kleine kolonie. Elk hol bestaat uit een woonkamer, meestal op een diepte geplaatst 1-2 m, en de gangen die ernaartoe leiden, die een totale lengte bereiken van maximaal 7 m. Een deel van de gangen is een pantry, waarin de grondeekhoorn voedsel voor de winter opslaat. In de zomer wordt elk hol bewoond door slechts één exemplaar, in de winter zijn er meerdere exemplaren in één kamer. Een onderscheidend kenmerk van dieren van deze soort is dit:, dat wanneer ze hun holen graven, ze de grond nooit naar buiten gooien, maar ze dragen haar ver weg in de wangzakken.

Europese grondeekhoorn is absoluut een levend dier. Het keert lang voor donker terug naar het hol. Hij voedt zich voornamelijk met planten, maar hij veracht dierlijk voedsel niet. Hij eet graag zaden, bessen, kruidachtige planten, bollen, knollen, de wortels, insecten, kleine knaagdieren, evenals vogels en hun eieren. Hij foerageert samen, weggaan van het hol, zelfs om 100 m, waarbij sommige mensen altijd op de omgeving letten en anderen waarschuwen door te fluiten als ze iets verontrustends opmerken. In dit opzicht lijkt de groundhog op een marmot. In de herfst eet hij zeer intensief, bereidt zijn hol voor op de winter en valt in slaap in september. Zijn slaap duurt tot maart of april. Soms slaapt hij ook tijdens de heetste periodes van de zomer. De grondeekhoorn is een zeer gevoelig dier, speciaal voor nat en koud weer, en het gebeurt vaak, dat zware stortbuien in combinatie met koud weer de meeste exemplaren in een bepaald gebied vernietigen.

Na een doorgaande zwangerschap 28 dagen waarop het vrouwtje bevalt 1 of 2 keer per jaar na 3-11 Jong. Het aantal nesten is afhankelijk van de temperatuur: in koele gebieden geeft het vrouwtje één nest per jaar, in warme gebieden van Zuidoost-Europa in het algemeen 2. De kleintjes openen daarna hun ogen 4 weken, en ze bereiken daarna geslachtsrijpheid 9-10 maanden. De moeder zorgt goed voor het nageslacht, en zelfs als de jongen alleen op pad gaan om voedsel te zoeken, behoedt ze nog steeds voor gevaar. De gophers leven 4-5 jaar.