Zoogdieren

suhak (Saiga tatarica)

suhak (Saiga tatarica)

De tweede zeer karakteristieke bewoner van de Aziatische steppen is suhak (Saiga tatarica) behoort ook tot de groep antilopen, woonachtig in Centraal Azië (Kazachstan, Mongolië. Siberië en Turkestan). De lengte van dit dier komt tot 1,3 m, en de schofthoogte tot 80 cm. Het lichaam is bedekt met dikke vacht, geelachtig grijs op de rug en lichter gekleurd op de onderkant van het lichaam. Het hoofd van het mannetje heeft licht gebogen en puntige hoorns, tot 40 cm. Een ernstig opgezwollen neus hangt over de kaak, een soort snuit vormen. De talrijke kleine neusholtes die erin zitten, werken als een filter, waar de lucht doorheen moet, voordat het in andere delen van het ademhalingssysteem terechtkomt. Dit beschermt de longen van het dier tegen koude lucht bij vorst. De seizoensverandering van het haar is ook een aanpassing aan de temperaturen in de Centraal-Aziatische steppen; in de winter is het haar dichter en lichter. Suhak komt voor in steppen en halfwoestijnen. Het leeft in kuddes met een variabel aantal individuen. Het voedt zich met kruiden en gras. Het vrouwtje na een zwangerschapsduur van ca 5 maanden bevalt meestal 2 Jong. Deze soort staat onder bescherming.