Zoogdieren

vlekken (sikkelberk)

vlekken (sikkelberk)

De enige vertegenwoordiger van de sprinkhanenknaagdieren is de pluim in gematigde loofbossen (sikkelberk). Het komt voor in Scandinavië, in Duitsland, West-Bohemen, in het Europese deel van de voormalige Sovjet-Unie en in West-Azië. Tot nu toe is er een vlek gevonden in Polen in het Tatra-gebergte, in het oerwoud van Białowieża, in het Bieszczady-gebergte, w Augustowskiem, in de regio Lublin en in het Mazurische Merenplateau. De lichaamslengte van deze soort is 6-7,5 cm, staart 9-11 cm, en het gewicht 5-11 G. De achterkant is geelbruin of bruingrijs van kleur, en de buik iets lichter, romig, geelachtig of asgrauw, vrij duidelijk afgebakend van de zijkanten van het lichaam. Een scherpe zwarte streep loopt langs de ruggengraat van het midden van het hoofd naar de basis van de staart.

De favoriete plekken waar de streep voorkomt zijn vochtige loofbossen, mid-bos weiden, hoogveen, en de toestand van zijn leven in deze omgeving is de aanwezigheid van rotte stammen en weelderige kruidachtige vegetatie. In de bergen komt de streak naar 1600 m n.p.m. Hij klimt vakkundig, springt en loopt goed. Hij brengt het grootste deel van zijn leven door in de takken van bomen en struiken, maar doet het ook goed op de grond. Aan bomen bouwt het hangend, klein, bolvormig zomernest gemaakt van zachte plantendelen. Soms plaatst hij ze in holtes, in moskussens of in kuilen in de grond. Hij is eigenlijk nachtdieren, maar je kunt haar ook overdag ontmoeten. Het eet vooral dierlijk voedsel: insecten en hun larven, zelden ook slakken, soms met plantenvoeding bestaande uit bessen en ander fruit. Het foerageert vaak in gecultiveerde velden, voornamelijk haver, en in moerassen en midden bosweiden. In oktober valt het pad in een diepe winterslaap, in zelfgegraven gaten. Hij ontwaakt uit zijn slaap in mei.

Het vrouwtje geeft één nest per jaar. Na een doorgaande zwangerschap 4-5 weken worden meestal geboren in juni - augustus 2-6 blinde jonge, die je ogen openen daarna 25 dagen. Door 35 dagen is hun enige voedsel moedermelk. Ze zijn na een paar maanden geslachtsrijp. Leef na 3,5 jaar.