Zoogdieren

rendier

rendier

De meest bekende bewoner van de toendra is het rendier, de enige vertegenwoordiger van herten in het gebied. Alle vormen van dit dier, voorheen behandeld als aparte soort, we behoren momenteel tot één soort Rangifer tarandus. Zijn verspreidingsgebied beslaat de noordelijke gebieden van Eurazië, Noord-Amerika en nabijgelegen eilanden. In het noorden bereikt het rendier 81 ° N in Spitsbergen, en het meest zuidelijke reikt tot 52 ° noorderbreedte in de Oeral. Het rendier is een groot zoogdier, over de lengte van het lichaam 1,7-2 m, staart 13 cm en het gewicht van de volwassen mannetjes 120-150 kg. Het verschilt hierin van andere herten, dat individuen van beide geslachten wijdverspreid zijn, ongelijk vertakt gewei, die bij vrouwen veel kleiner is dan bij mannen. Daarnaast zijn er een aantal verschillen als gevolg van de aanpassing van rendieren aan het barre toendraklimaat. Hun vacht is erg dicht, nek en ledematen korter dan andere herten, en de hoeven zijn veel breder, waardoor ze gemakkelijker kunnen navigeren in de sneeuw. Dichte vacht beschermt het dier niet alleen tegen vorst, maar ook tegen nat worden. De kleur van de vacht verandert afhankelijk van het seizoen. Het is grijsbruin in de zomer, en helder in de winter, witachtig.

Het rendier leidt een nomadische levensstijl, die voortvloeit uit de noodzaak om constant naar voedsel te zoeken. In Noord-Amerika en Siberië reist dit dier heinde en verre, verder naar het zuiden als de winter nadert. deze omzwervingen, evenals lentewandelingen van zuid naar noord, vindt plaats in enorme kuddes. Het overwint gemakkelijk alle terreinobstakels, omdat zijn wijd uit elkaar staande hoeven hem helpen om moerassige en veengebieden over te steken, en het vermogen om te zwemmen maakt de aanwezigheid van nog grotere rivieren en binnenwateren mogelijk. In Scandinavië leeft het rendier op hoge bergruggen, bedekt met mos en alpenvegetatie, komt naar 2000 m n.p.m. In de zomer maakt hij geen grote wandelingen, en het gaat alleen een beetje hoger, om de besmetting van muggen te voorkomen.

Rendieren zijn herbivoren, ze voeden zich met kruiden, staat, mossen en sappige vegetatie, maar in tijden van honger eten ze ook verschillende kleine zoogdieren, kuikens en vogeleieren, en ook gestrande vissen. Lemmings zijn hun favoriete delicatesse, waarvoor ze formele jachten organiseren. In de winter halen ze voedsel onder een zeer dik sneeuwdek vandaan, begraaft de sneeuwbanken met zijn mond en hoeven. In een korte zomer worden ze dik, het opslaan van vetreserves waardoor ze de lange winter kunnen overleven.

Rendieren zijn polygame dieren. Eén mannetje heeft een harem die bestaat uit: 40 vrouwtjes. Na een doorgaande zwangerschap 220 dagen dat het vrouwtje er een baart, minder vaak twee welpen. Mannetjes blijven buiten de loopsheid uit elkaar, terwijl de vrouwtjes en de jongen kuddes vormen van vele individuen.

Lage levensbehoeften en goede aanpassing van rendieren aan de omstandigheden van de toendra maakten het, dat ze worden gebruikt door de volkeren van de noordelijke gebieden. Deze dieren zijn gefokt in een semi-huishoudelijke staat, want de mens zou hen niet van voedsel kunnen voorzien.

Ze worden gebruikt als trek- en lastdieren, en ze bieden ook melk?, vlees en leer voor kleding. Voor Sami-mensen zijn rendieren het enige eigendom en worden ze in enorme kuddes gefokt 2000-3000 stukken.