Zoogdieren

prairiehond (Cynomys socialis)

prairiehond (Cynomys socialis)

Het equivalent van gophers is op de prairies prairiehond (Cynomys socialis), van West-Texas en Kanzas tot de bovenloop van Missouri en de uitlopers van de Rocky Mountains. Ondanks zijn naam, die komt van de blaffende stem, de prairiehond is een knaagdier dat nauw verwant is aan de marmot en de bever. Het dier is, met een lichaamslengte van meer dan 20 cm en staart 10 cm, het is bedekt met kort en dicht haar, grijsbruin aan de dorsale zijde, Vies wit aan de buikzijde. Het uiteinde van de staart is bruinzwart. Het lichaam van de hond is gedrongen, met korte benen en een groot hoofd met verminderde wangzakken.

Deze soort heeft enorme kolonies in boomloze grazige prairies. In een paar vierkante kilometer kan het aantal exemplaren meer dan een miljoen bedragen. Ze graven grote en diepe gaten, terpen aan de oppervlakte creëren. Ze gaan zelden verder weg van hun schuilplaats. Ze zijn een enorme plaag van de steppebuurten, omdat ze een risico vormen voor paarden en runderen, die vaak hun benen breken en in holen vallen die het gebied dicht bedekken. Vaak leven in steppehondenholen ratelslangen en steppeuilen, die echter geen ongevaarlijke medebewoners zijn, maar het knaagdier is gewoon hun favoriete voedsel.

Prairiehonden zijn levende dieren. Ze eten alleen plantaardig voedsel. Hierdoor, dat de prairie hen in de winter niet van voedsel zou voorzien, deze periode slapen ze in hun holen. Het vrouwtje geeft één nest per jaar.