Zoogdieren

slaapmuis (Muscardinus avellanarius)

slaapmuis (Muscardinus avellanarius)

Een van de kleinste knaagdieren van de familie Zevenslapers op het oostelijk halfrond is slaapmuis (Muscardinus avellanarius), gevonden in Klein-Azië en in het Oosten, Midden- en West-Europa naar de Pyreneeën. Het bereikt hoogten in de Alpen 1300 m n.p.m. In Polen is het schaars en beschermd. De lengte van haar lichaam is 6-9 cm, staart 5-8 cm, en het gewicht 15-25 G. De haarbedekking is dicht, zacht, vrij kort aan de staart. Kleur van de achterkant is geelbruin of roodachtig, zijkanten en onderkant van het lichaam lichter, borsten en keelhuid wit.

Het leefgebied van de hormuis is bossen met een rijke ondergroei, grotere trossen struiken, vooral de hazelaar, laag struikgewas en hagen in parken. Deze soort wordt nooit in de open lucht gezien. Het is soms erg talrijk in handige gebieden, het is echter een van de minst bekende dieren, vanwege het nachtleven. De slaapmuis brengt het grootste deel van zijn leven boven de grond door, uiterst vakkundig klimmen zelfs de dunste twijgen. Hangend op zijn achterpoten kan hij eronder op een hazelnoot kauwen.

In de zomer bouwt hij twee soorten nesten: fokken, laag bij de grond hangend, bolvormig met een zij-ingang, en vakantiehuizen, minder netjes gebouwd en in hoogte geplaatst 2,5-3 m boven de grond. De zomernesten bevinden zich meestal op korte afstand van elkaar en dienen als dagelijkse schuilplaats voor mannetjes, vrouwtjes en hun nakomelingen. De slaapmuis plaatst een winternest in een holte, hol of onder een stapel kreupelhout of bladeren. Hij brengt voorraden voor de winter naar dit nest, en hier van de grassprieten, bladeren, mos en naalden maakt een hol voor zichzelf klaar, waarin hij zich opkrult tot een bal en overwintert van oktober tot begin april.

Het voedsel van de slaapmuis verandert met het seizoen. In de lente is zijn voedsel alleen zijn schors, in de zomer zijn blauwe bessen een favoriete delicatesse, terwijl het in de herfst zaden eet, hazelnoten, eikels, boeket en ander fruit. De minste van alle relmuizen eet dierlijk voedsel.

Het aantal nesten in de slaapmuis is afhankelijk van het klimaat in het woongebied. Meestal bevalt het vrouwtje gedurende het jaar 2 keer, in mei en half augustus.

Na 4 weken zwangerschap bevalt ze 3-7 Jong, welke in 17 dag van hun leven openen ze hun ogen. De eerste maand krijgen ze uitsluitend moedermelk, een po 6 ze worden wekenlang onafhankelijk. Ze worden geslachtsrijp op leeftijd 10-12 maanden. Live 5-7 jaar.