Zoogdieren

gewone woelmuis

gewone woelmuis ook bekend als polnik (Microtus arvalis)

Een andere veel voorkomende bewoner van de kunstmatige Europese steppen is de veldmuis, ook bekend als de polnik (Microtus arvalis), een van de meest voorkomende knaagdieren in Europa. Het assortiment omvat gebieden van de Oostzee tot de Pyreneeën en Noord-Italië, evenals western, Centraal- en Noord-Azië. Het is gebruikelijk in Polen. dit knaagdier, over de lengte van het lichaam 8-12 cm en staart 3-4,5 cm, weegt slechts tot 42 G. Het is grijs of geelachtig grijs op de rug, en aan de onderkant van het lichaam was het grijs, witachtig of geelachtig grijs. Het komt voor in elke open ruimte, in de velden, weiden, in de tuinen, op woestenijen. De oorspronkelijke habitat van de veldmuis waren de droge steppen, en nu heeft het zich voornamelijk aangepast aan het leven op akkers. Tijdens de jaren van massale opkomst wordt het ook uitzonderlijk gevonden aan de randen van bossen, in de open plekken en open plekken in het bos. Het is een laaglanddier, het komt zelden voor in de bergen en geeft zeker de voorkeur aan droge tot natte gebieden. Het wordt regelmatig gehouden onder Europese omstandigheden, seizoensgebonden wandelen, duidelijk gerelateerd aan de teeltperiode van de velden.

De gewone woelmuis leeft in ondiep ondergronds gegraven holen, wat leidt tot na 4-6 invoeropeningen. Nesten gemaakt van grassen liggen op een diepte van ca 5 doen 40 cm. Het bouwt ook grondnesten, wanneer de grond te hard of te nat is, en ook onder het sneeuwdek. Het is zowel overdag als 's nachts actief, en is het meest actief voor zonsondergang en zonsopgang. Hij krijgt bijna de hele dag eten. Het voedt zich met een verscheidenheid aan grassen en kruiden. Vlinderplanten zijn zijn favoriete delicatesse, wortelgewassen en zaden. Voor de winter verzamelt hij voorraden bestaande uit knollen, de wortels, wortelstokken, bankgras en granen, die hij verzamelt in de blinde trottoirs van zijn holen. Het gewicht van deze aandelen bedraagt ​​soms 3 kg. In de winter leeft de veldmuis in grote aantallen in de struiken, greppels langs de weg, velden, braak, evenals de randen van bossen, in het voorjaar verhuist het naar landbouwgrond, waar hij blijft tot de granen zijn opgeruimd.

De veldmuis komt elke dag in grote aantallen voor 3-4 jaar, terwijl massaal wat? 10 jaar. Elke keer dat een massale verschijning optreedt, veroorzaakt dit grote schade aan landbouwgrond; het wordt dan vernietigd om 90% granen en to 40% wortelgewassen.

Meestal baart het vrouwtje in de periode van maart tot november 3-10 keer daarna 3-9 Jong. De zwangerschap gaat door 19-21 dagen. In de zomer kunnen geboorten bijna overal plaatsvinden 3 weken. De kleintjes openen daarna hun ogen 8-10 dagen. Door 2 wekenlang is hun enige voedsel moedermelk. Ze bereiken geslachtsrijpheid na 8-10 weken. Vrouwtjes rijpen soms al in de derde levensweek. De vroegste geboorte werd gevonden bij een vrouw, welke had 33 dagen. Tijdens de periode van massale verschijning van de veldmuis werden collectieve nesten van verschillende vrouwtjes met talrijke jongen waargenomen, die moeders voedden zonder onderscheid te maken tussen individuele nesten.

Een gewone woelmuis kan ongeveer leven 1,5 jaar, maar hij wordt zelden zo oud, want hij heeft veel vijanden, zoals vos, wezel, roofvogels, kraaiachtigen en uilen.