Zoogdieren

ijsbeer (Thalarctos maritimus)

ijsbeer (Thalarctos maritimus)

ijsbeer (Thalarctos maritimus)

Roofdieren die in toendragebieden leven, bevinden zich in een betere positie dan grote herbivore zoogdieren, omdat het voor hen relatief gemakkelijker is om aan voldoende voedsel te komen. Onder hen is de meest krachtige: ijsbeer (Thalarctos maritimus), leven in de poolgebieden binnen de poolcirkel. De lengte van zijn lichaam, bedekt met zeer overvloedig wit of geelachtig wit bont, het komt naar 2,8 m, gewicht naar 500 kg. Het verschilt van andere beren vooral door een meer langwerpige en slankere lichaamsvorm, die verband houdt met zijn aardse levensstijl. Karakteristieke ledematen zijn ook aangepast aan de levensstijl. Hun vingers zijn halverwege vastgemaakt met leer, wat het veel gemakkelijker maakt om in het water te bewegen, en de voetzolen zijn dik behaard, die hen enerzijds tegen vorst beschermt, aan de andere kant helpt het om uit het water in ijs te komen en op losse sneeuw te bewegen. Het dier is, ondanks de schijnbare zwaarte, is een uitstekende en volhardende zwemmer en duiker, in water dat extreem wendbaar beweegt, op het land niet te snel, maar zeker. Hij maakt vaak lange tochten over open zee, ze overwinnen met een verbazingwekkende snelheid die nadert tot 4-5 km per uur. Tijdens de jacht blijft hij onder water om 2 minuten.

Een ijsbeer eet voornamelijk vlees. Zeehonden zijn zijn favoriete delicatesse, vissen en vogels, maar tijdens de korte poolzomer voedt hij zich ook met mossen, grassen en vegetatie. Landzoogdieren zijn er ook het slachtoffer van, voornamelijk lemmingen en poolvossen. Soms valt het zelfs rendieren aan. Aanvullend voedsel kan vogeleieren en aas zijn. In de winter reist hij ver op zoek naar voedsel. Tijdens zulke expedities zit hij vaak vast op drijvende bergen en ijsschotsen, gedragen door de stroming ver op zee. Net als andere roofdieren, een ijsbeer is over het algemeen voorzichtig om mensen te vermijden en valt alleen een mens aan als ze extreem uitgehongerd of gewond zijn.

De beer baart meestal iets 3-4 jaar. De bevalling vindt plaats in de koudste maanden van het jaar, en het nest bestaat uit 1-3 volledig blind en heel weinig jong. Het gewicht van een pasgeboren baby is ca 0,75 kg. Berenwelpen worden altijd in een diepe kuil geboren, die een zwangere vrouwtjesbeer in de sneeuw opgraaft. De put bestaat uit een meterslang kanaal met een zeer kleine diameter en een holkamer die meestal veel hoger is dan de uitlaatopening van het kanaal.; Dit voorkomt dat ijzige lucht de kamer binnendringt en voorkomt dat warmte uit de kamer ontsnapt. Onder invloed van de warmte die door de beer wordt uitgestraald, smelten de wanden van de kamer en veranderen ze in ijs, wat veroorzaakt, dat het berenhol een zeer sterke structuur heeft en lijkt op de ijshuizen van de Inuit.

De eerste paar maanden van hun leven verlaten de jongeren hun hol niet, net als hun moeder, die niet eens uit eten gaat, tijdens deze periode de vetreserves van uw lichaam opgebruikt. De jongen moeten zorgvuldig worden beschermd tegen hun vader, die geen vriendelijke gevoelens toont jegens zijn nakomelingen en ze als prooi behandelt en ze verslindt wanneer ze elkaar ontmoeten. Lang nadat hij het hol heeft verlaten, zorgt de beer voor de jongen, leert ze zwemmen en jagen.