Zoogdieren

veldmuis

veldmuis (Apodemus agrarius)

veldmuis

In weiden en velden, en aan de randen van bossen, in parken en tuinen is hij een algemeen zoogdier veldmuis (Apodemus agrarius). Het verspreidingsgebied van deze soort strekt zich uit van Korea en Japan naar het oosten, naar Midden-Europa in het westen. In Polen is de veldmuis overvloedig aanwezig in de laaglanden. Het kan worden onderscheiden van andere muisknaagdieren door een donkere streep langs de rug en duidelijk contrasterend met de roodachtig gele kleur van de dorsale zijde van het lichaam.. De lichaamslengte van dit knaagdier is 6-11 cm, staart 5,5-8,5 cm, en het gewicht niet overschrijdt 30 G.

De veldmuis leeft in holen, die ze zelf graaft. Hij klimt slecht en is een slechte springer. Het eet een verscheidenheid aan voedsel, en kleine dieren spelen een vrij grote rol in zijn dieet. Hij broedt in de periode van april tot oktober. Tijdens het broedseizoen bevalt het vrouwtje 3-5 keer. De zwangerschap gaat door 22 dagen, en wordt meestal gevonden in het nest 5-7 Jong, die ongeveer bij de moeder blijven 2 maanden. Ze worden geslachtsrijp in de vierde levensmaand, ze wonen in de buurt 1,5 jaar. Enorme vruchtbaarheid maakt, dat de veldmuis een ernstige plaag is van graangewassen, vooral tijdens perioden van massale uitbraken.