Zoogdieren

mara

mara

Een ander knaagdier dat op de pampa's van Argentinië en Patagonië leeft, is mara (Dolichotis patagona). Het is een gaaf dier, met hoge ledematen, bereikt een lichaamslengte van ca 50 cm, staart ongeveer 2 cm en schofthoogte tot 45 cm. Er is weinig bekend over Mary's biologie, omdat dit knaagdier erg schichtig is en daardoor moeilijk te observeren. Bezorgd rent hij extreem snel weg. Hij leeft alleen of in groepen in droge omstandigheden, grasvelden, waar hij de holen graaft. Hij leidt overdag een actief leven en is gedurende deze tijd in de wei te zien. Het voedt zich uitsluitend met planten. In tegenstelling tot andere zoogdieren, mijdt deze omgeving de zon niet en foerageert vaak zelfs tijdens de heetste tijd van de dag.