Zoogdieren

manueel (katten manueel)

manueel (katten manueel)

Steppegebieden van de oostkust van de Kaspische Zee tot Turkmenistan, Mongolië, Tibet en China, en naar het zuiden naar Afghanistan, Iran en Kasjmir, leeft manueel (katten manueel). Het is een kleine, zeer harige kat, lichaamslengte ongeveer 70 cm en staart ongeveer 30 cm. De staart is extreem pluizig en gekleurd vergelijkbaar met de staart van een wilde kat in een winterjas. De vacht in de winter bereikt een lengte 6 cm. Het kenmerk van de manula zijn de groten, ogen die dicht op elkaar staan. Deze kat gebruikt zijn perfect ontwikkelde gezichtsvermogen het vaakst tijdens de jacht.

Manul leeft alleen in met gras begroeide steppen bedekt met rotsachtige heuvels, omdat rotsspleten en grotten dienen als schuilplaats en broedplaats. Het voedt zich voornamelijk met kleine steppezoogdieren, voornamelijk knaagdieren, en in Centraal Azië ook diverse vogels die op de grond nestelen. Tot nu toe is er niets bekend over de reproductie van dit dier.