Zoogdieren

Makak Jajajski (Macaca irus)

Makak Jajajski (Macaca irus)

Makak Jajajski (Macaca irus), woonachtig in gebieden van de Golf van Bengalen via Indochina tot de Filippijnen, is een middelgrote aap, lichaamslengte tot 60 cm en staart 50 cm. De rug is olijfgroen of bruingroen van kleur, wit-grijze onderkant van het lichaam, terwijl de handen, poten en staart - zwart. Leidt een kuddeleven in groepen bestaande uit: 10-15 individuen. Hij is wendbaar en snel, waardoor hij gemakkelijker op insecten kan jagen, kan zwemmen en duiken, zodat hij ook voedsel in water kan krijgen, vooral mosselen en krabben. Het leidt over het algemeen een boomrijk leven, dwalende boomtoppen over grote delen van het bos. De bomen voorzien hem ook van voedsel.