Zoogdieren

steppe pangolin (Lieve temmincki)

steppe pangolin (Lieve temmincki)

Er is een zoogdier in de Afrikaanse steppen, welk uiterlijk het lijkt op niet-verwante gordeldieren en lang uitgestorven reptielen. Het is steppe pangolin (Lieve temmincki), voorkomend in de steppe- en woestijngebieden van Senegal, Zambië, hoeken, Mozambique, Congo en Somalië. Het volwassen mannetje bereikt een lengte tot 1,5 m, waarvan de helft op de staart zit. De dorsale zijde is bedekt met grote hoornachtige lamellaire schubben, die over het hele lichaam een ​​geelbruin schild vormen. De schalen zijn gerangschikt als schalen in een sparrenkegel, waardoor het dier geen beperkte mobiliteit heeft, en bij gevaar kan het zich oprollen tot een bal. De buikzijde, de binnenoppervlakken van de ledematen en de snuit zijn verstoken van een schaalschaal, en alleen bedekt met eeltige huid bedekt met haar. De kop van het schubdier is opvallend klein en langwerpig, zoals andere zoogdieren die zich voeden met mieren en termieten. Er zijn geen tanden in de mond, maar er zijn zeer grote speekselklieren, die een stroperige vloeistof produceren die constant zeer lang nat wordt, pangolin tong naar voren afgeplat en uitpuilend. De voeten van beide paren vrij hoge ledematen zijn na 5 vingers. De derde vingers van de voorpoten hebben krachtige klauwen, gebruikt om mierenhopen en termieten op te graven.

Pangolin leidt een nachtelijke levensstijl, en hij brengt de dag door verborgen in verschillende scheuren in de grond of in gaten die hij heeft gegraven. Als de schemering valt, gaat hij op zoek naar voedsel, die alleen termieten en mieren zijn. Hij laat zich leiden door een goed ontwikkeld reuk- en smaakvermogen. Hij raakt de grond aan met zijn tong terwijl hij loopt, steekt het in de sleuven, onder de stenen, totdat hij een spoor vindt van de aanwezigheid van voedsel. Na het bereiken van een mierenhoop of een termiet, scheurt ze open met klauwen, grijpt insecten op een plakkerige tong en slikt ze heel door. Voedsel wordt alleen in de maag gewreven, dik verzonden, verhoornd epitheel, met behulp van kiezelstenen, die een schubdier slikt als vogels.

Het schubdier leeft alleen. Het vrouwtje baart meestal één goed ontwikkeld jong, die hij een tijdje op zijn rug draagt.