Zoogdieren

lemmingen

lemmingen

Lemmingen zijn het meest gemakkelijk beschikbare voedsel voor toendra-roofdieren, knaagdieren zo groot als ratten die tot woelmuizen behoren, in grote aantallen in deze regio's van de wereld wonen.. Een van de weinige soorten die tegenwoordig bekend zijn, de meest voorkomende is echte lemmingen (Favoriete favoriet), gevonden in Noord-Azië, in Noorwegen en op het Kola-schiereiland. Het dier is, met een lichaamslengte van 15 cm en staart 2 cm, ze heeft een hele mooie, overvloedige en lange bruingele vacht met duidelijke zwarte vlekken. Ze lopen van de ogen naar de achterkant van het hoofd 2 karakteristieke gele strepen. De poten en staart zijn ook geel. In het noordelijke deel van de nederzetting bereikt de lemming de zeespiegel, in de bergen naar de korstmoszone. Het leeft voornamelijk in drogere gebieden, tussen moerassen die grote delen van de toendra . bedekken. Zijn levensstijl lijkt op hamsters en marmotten. Hij leeft in depressies van de grond, onder de stenen, tussen korstmossen en mossen, waar hij vertakte gangen opgraaft. Hij leidt een actief leven zowel overdag, en 's nachts. Het beweegt relatief snel, hoewel niet erg slim, voorzichtig water vermijden, waar hij duidelijk een hekel aan heeft. In de winter graaft hij gangen in de sneeuw 20-30 cm boven de grond, waardoor hij de begraven planten bereikt. Deze gangen komen samen op één plek, een groot nest, omzoomd met grof gras. Dit nest wordt door de lemmingen gebruikt als winterverblijf, waarin hij deze gevaarlijke periode van het jaar doorbrengt, zonder winterslaap. Ondanks hun schijnbaar geclusterde leven, zijn lemmingen geen sociale dieren: elk van hen woont in een specifiek gebied, die hij verdedigt tegen andere individuen.

Lemmingen zijn herbivoren. Hun hoofdvoedsel bestaat uit kruiden, korstmossen, dwergbloemen van berken en wilgen. In sommige jaren, als gevolg van verhoogde reproductie, deze knaagdieren komen in enorme aantallen voor en kunnen niet door hun gebied worden gevoed. In de regel sterft dan bijna de hele bevolking uit. Soms begint zo'n uitgehongerde bevolking aan een massale reis op zoek naar voedsel. Overal waar een grote kudde lemmingen verschijnt, het hele gebied is snel ontdaan van alle vegetatie, en de hellingen en weiden zijn opgegraven en volledig vernietigd. Zwervende lemmingen gaan echter nooit menselijke gebouwen binnen. In de jaren van massale uitbraken worden lemmingen een bijzonder gemakkelijke prooi voor roofdieren. Martens bereikt de door lemmingen bewoonde gebieden. hermelijnen en lafaards, die zich in deze periode uitsluitend met hen voeden.

Noordelijke regio's van Europa, Azië en Noord-Amerika worden bewoond door een andere bekende soort - sneeuw leming ook wel hoefdieren genoemd (Dicrostonyx torquatus), met een lichaamslengte van 13-14 cm.

In de zomer is de vacht van dit knaagdier roodbruin, met een lichtere rode kraag om de nek, in de winter wordt het wit. de oorschelpen, gevormd uit een huidplooi rond de ooropening, zijn volledig verborgen in het haar. De staart is erg kort en bedekt met lang haar. De voetzolen zijn ook dicht behaard. De tweede naam van dit dier komt van de structuur van de voeten, wiens vingers?, derde en vierde, ze hebben enorme klauwen die in de koude periode van het jaar in een soort hoef veranderen.

Sneeuwlemming bewoont de heuvels en wateren van de toendra, vooral de mostoendra met dwergberk en wilg, en de rotstoendra, evenals modderige gebieden. De holen van deze soort bevinden zich ondiep onder het aardoppervlak, en de nestkamer is vaak verborgen onder een heuvel. Op droge plaatsen, vooral op zandgronden, de holen zijn veel dieper en complexer. In de winter graven de lemmingen de trottoirs onder de sneeuw, vaak in een zeer compacte massa, en gebruikt aardappelknoedels. Het voedt zich met de bladeren van dwergberk en wilg, verschillende dwergstruiken, evenals paddenstoelen, met schors en scheuten van poolstruiken. Gedurende het jaar verschijnt het vrouwtje 2 of minder 3 oogst, die elk bestaan ​​uit 4-6 Jong. Net als bij andere lemmingen, Door de ongelijkmatige voortplantingssnelheid fluctueert het aantal van deze soort sterk, die periodiek dwalen veroorzaakt. Deze omzwervingen zijn niet zo massaal, zoals in de juiste lemming.