Zoogdieren

wezel (Mustela nivalis)

wezel (Mustela nivalis)

Steppen met hoog gras, en de kunstmatige steppen van Europa (behalve in het hoge noorden en Ierland), het grootste deel van Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika worden bewoond door een klein roofdier - wezel (Mustela nivalis). Het is gebruikelijk in Polen, maar weinig en onder soortbescherming. De lichaamslengte van mannen varieert binnen grenzen 19-24 cm, vrouwen - 15-20 cm. De lengte van de staart is 4-7 cm. Het gewicht van de mannetjes overschrijdt niet 130 G, en de vrouwtjes komen naar 75 G. In de zomer is wezelhaar chocoladebruin op de rug, en aan de onderkant van het lichaam - wit. In de winter veranderen wezels van kleur tot bijna volledig wit in de noordelijke regio's.

Wezels komen voor in een grote verscheidenheid aan habitats. In ons land wordt het meestal gevonden op akkers, weiden, bosranden, in de struiken, evenals in parken en begraafplaatsen. In de bergen gaat het om 3500 m n.p.m. Tijdens de winter verplaatst het zich naar de buurt van menselijke gebouwen, waar hij zich in stapels nestelt, stallen, boerderijgebouwen enz.. Wezel bouwt zijn nesten in verschillende holen van andere dieren, en ze graaft ook zelf de gaten onder de stenen uit, onder de wortels van bomen, tussen dichte struiken, en zelfs onder gebouwen. Het is een volledig landdier.

Hij leidt 's nachts een actief leven, maar soms wordt ze ook overdag gezien. Meestal echter de dag dat hij in zijn schuilplaats slaapt. Tijdens de jacht beweegt hij zich nooit verder van het nest dan 300 m. Hij jaagt voornamelijk op veld- en bosknaagdieren, en ook voor hagedissen, kikkers en insecten. Sterk langwerpige, slanke romp en grote flexibiliteit van het lichaam zorgen ervoor dat wezels in de holen van knaagdieren kunnen kruipen. Vogeleieren zijn haar favoriete delicatesse, die hij drinkt, eerder een knoopsgat aan het ene uiteinde hebben gemaakt. Wezels hebben over het algemeen geen voorraad en vinden zelden dode knaagdieren in hun holen. Meestal gebeurt dit alleen tijdens de periode van massale verschijning van deze dieren. Wezels zijn een zeer bloeddorstig roofdier en doden over het algemeen meer, dan hij kan eten. Het is dus een heel nuttig dier, omdat - zoals het is berekend - één wezel tijdens zijn leven doodt 2000-3000 kleine knaagdieren.

De oestrus in een wezel komt voor op verschillende tijdstippen van het jaar, meestal echter in het vroege voorjaar, meestal in de periode van februari tot, april. Na de zwangerschap, die duurt afhankelijk van het seizoen 5-10 weken, het vrouwtje bevalt - meestal in april of mei - 3-8 Jong. Ze zoekt altijd heel rustige plekjes voor de bevalling, en het bed is zacht gestoffeerd met stro, hooi en bladeren. De jongeren worden blind geboren, en de ogen gaan pas daarna open 25 dagen. De moeder zorgt goed voor de nakomelingen, karmi is om 7 week, en levert later vast voedsel in de vorm van veld- en bosmuizen, die hij meestal levend naar het nest brengt. Bij gevaar verplaatst hij zijn jongen naar een rustige plek. Wezels worden geslachtsrijp in 9 maand van het leven. Live 4-7 jaar.