Zoogdieren

pampas kat

pampas kat

Van de Zuid-Amerikaanse steppe-roofdieren moet het worden genoemd pampasowego stad (Felis pajeros), woonachtig uit Ecuador in het noorden, naar het zuiden van Patagonië en het zuiden van Chili. De lengte is ongeveer 1 m, van welke 1/3 valt op de staart. De kleur van de vacht is erg variabel, van zilveras via geelwit tot bruin en donkergrijs. Dikke, pluizige staart is versierd met roestige ringen. Deze kat leeft in met gras begroeide steppen die volledig boomloos zijn of met een klein aantal bomen, waarvoor hij zichzelf soms beschermt in geval van gevaar. Hij jaagt altijd op de grond, en het belangrijkste voedsel zijn knaagdieren en vogels die op de grond nestelen. Er is niets bekend over de reproductie ervan.