Zoogdieren

Kapucijnen

Kapucijnen

Hoge bomen, bossen zonder ondergroei zijn het moederland zwart-witte kapucijnaap (Cebus capucinus), met een karakteristieke pluk die lijkt op een monnikskap.

zwart-witte kapucijnaap (Cebus capucinus)

Het verschilt van slingerapen met een kortere staart, die niet werkt als een hechtend orgaan, en korter, met meer proportionele ledematen. Zijn natuurlijke habitat bestaat uit bosgebieden die zich uitstrekken van Colombia tot Panama. Dat kleine aapje, over het gewicht van het lichaam 1 -2 kg, het wordt gekenmerkt door een veranderlijke kleuring. Ze brengt het grootste deel van haar leven door in bomen, die hij zelden verlaat, bijvoorbeeld wanneer hij naar een waterput moet. Hij is erg mobiel en maakt lange wandelingen, voortdurend van de ene boom naar de andere gaan; hij kiest geen vaste woonplaats. Tijdens zijn reizen verzamelt hij allerlei soorten voedsel, dus het wordt geloofd, dat het een alleseter is.

Het kapucijnermeisje leeft waarschijnlijk in kleine gezinnen, waar het meestal uit bestaat 5-10 individuen. Vrouwtjes vormen de meerderheid van deze groep. Een dagdier zijn, Deze aap valt overdag zelden in slaap, alleen bij zeer warm weer. Hij zoekt naar de meest schaduwrijke struikgewas voor slaapplaatsen, gevormd door takken en klimplanten. Hij regelt zichzelf in zo'n opvangcentrum, krult zich tot een bal en valt, bedekt met zijn staart, in slaap.

Kapucijnen onderscheiden zich door een zeer slecht gehoor en reukvermogen; lijkt, dat aanraking de belangrijkste rol speelt in hun leven.