Zoogdieren

Kapibará (Hydrochoerus hydrochoeris)

Kapibará (Hydrochoerus hydrochaeris)

Kapibary, eerder genoemd als een van de belangrijkste voedselingrediënten van de jaguar, zijn de grootste knaagdieren ter wereld, hoewel ze meer op varkens lijken dan op muizen of eekhoorns. Kapibará (Hydrochoerus hydrochaeris) bewoont bosgebieden langs rivieren in heel Zuid-Amerika. Het wordt vooral vaak gevonden in dichte, vochtige regenwouden. Het dier is, ongeveer 1 m, hoogtes 50 cm en een gewicht tot 50 kg, zijn lichaam is bedekt met borstelig grijs haar. De voorpoten zijn vier vingers, terwijl de achterste drietenige, en de vingers zijn afgewerkt met hoeven. Een dergelijke structuur van de ledematen met gestrekte voeten maakt het geschikt om op een zachte te lopen, moerassige grond. Capibara leeft gedeeltelijk in water en kan uitstekend zwemmen en duiken. Het beweegt zich zelden en zeer met tegenzin van het water weg, en in het geval van een jaguar-aanval, zoekt hij er zijn toevlucht in. Het is een zachtaardig en timide dier. Zelfs als ze bang is, beweegt ze zich niet erg efficiënt over de grond, en haar snelste run is als een ongemakkelijke galop.

De capibara brengt de dag door verborgen in dicht struikgewas, terwijl hij 's nachts naar open gebieden gaat op zoek naar voedsel. Hij leeft in kuddes, die in grote aantallen foerageren. De kuddes zijn klein, bestaan ​​meestal uit 5-6 individuen, en er is slechts één mannetje in elke kudde. De capibara is een uitsluitend herbivoor dier. Het voedt zich met terrestrische planten, modder en water en de bast van kustbomen. Soms trekken capibara-kuddes eropuit om zich te voeden met een plantage met akkerbouwgewassen, bijvoorbeeld maïs, rijst en suikerriet, waar ze grote schade aanrichten. Gedurende het jaar is het vrouwtje in 1-2 nestjes bevallen 3-4 Jong. De zwangerschap gaat door 165-170 dagen. Kort na de geboorte eten de jongen naast moedermelk ook plantenvoeding. Po 2 maanden van het leven volledig onafhankelijk worden.