Zoogdieren

hyena's

hyena's

Hyena's zijn typische bewoners van de droge steppen, roofdieren, die niet populair zijn bij mensen als aaseters. Deze dieren, met een enorme bouw, sterke ledematen hebben, sterk hoofd met korte, bijna blote oren, sterke kaken met grote tanden aangepast om botten te verpletteren. De voorbenen zijn veel groter dan de achterbenen, wat deze roofdieren een gehurkt uiterlijk geeft.

Hyena's leiden een nachtelijke levensstijl, en overdag slapen ze in grotten of holen. Ze gaan in het donker op zoek naar eten. Ze dwalen de hele nacht rond, onderscheidende stemmen maken die lijken op hysterisch gelach, en soms het gehuil van de wind. Hun hoofdvoedsel is aas?. Meestal verzamelen zich talrijke individuen in de buurt van het gevonden lijk, zelfs een gevlekte hyena, die in andere gevallen haar stamgenoten niet ontmoet. Omdat er meestal veel aashyena's in het gebied van voorkomen zijn, ze hoeven niet alleen aan te vallen en te doden. Soms alleen bij ernstige honger vallen ze levende dieren aan. Omdat ze bang zijn voor grote zoogdieren, hun prooi is meestal kleine soort, o.a. schapen. Het gebeurt ook, dat hyena's jagen in de buurt van menselijke nederzettingen, de minste beweging of geluid zorgt er echter voor dat deze roofdieren vluchten. Bekend “er zijn immers gevallen van het aanvallen van een slapende man, die normaal gesproken angst veroorzaakt bij hyena's. Ondanks hun vraatzucht zijn hyena's zeer goed bestand tegen honger en kunnen ze lange tijd zonder voedsel.

De zwangerschap van de hyena's gaat door 13 weken. Hij zit toevallig in één nest 2-5 Jong. De bevalling vindt plaats in spleten of holtes in de grond. De jongen worden goed ontwikkeld geboren, met open ogen en in staat om direct na de geboorte te lopen. 'De broers en zussen bijten elkaar en doen vaak pijn'. Om deze reden worden jonge hyena's afzonderlijk gehouden in dierentuinen.

In zuidelijk en oostelijk Afrika, ten zuiden van de Sahara, komt voor cętkowana hyena ook wel gespot genoemd (Crocuta crocuta). Het leeft alleen in de steppen, in bosstappen, en soms ook in de woestijnen. De lengte van haar lichaam is ongeveer 1,3 m (er zijn ook grotere exemplaren), en de schofthoogte is ongeveer 80 cm. De vacht is roestbruin of grijs met donkerbruine vlekken ongelijk verdeeld.

De tweede soort die in open ruimtes leeft is pręgowana hyena (Hyaena hyena). Het wordt gevonden in heel Noord-Afrika en door Syrië, Palestina en het Arabisch Schiereiland tot aan India. Hij is kleiner dan de gevlekte hyena, de lengte is niet groter dan de gebruikelijke lengte 1 m. Het lichaam is bedekt met bont, die een overvloedige manen op de rug vormt. Verticale strepen aan beide zijden van het lichaam zijn kenmerkend voor deze soort, donkere kleuren op een veel lichtere achtergrond. Er zijn horizontale donkere strepen op de benen. Hij leeft in paren of groepen. Het is een vrij algemeen dier; leeft in grote aantallen in gebieden die niet door mensen worden bewoond.