Zoogdieren

gepard (Acinonyx jubatus)

gepard (Acinonyx jubatus)

Hij vestigt de aandacht tussen de weinige roofdieren van de steppen gepard (Acinonyx jubatus), een kat met een slank postuur, verspreid van de Kaap naar Noord-Afrika, en dan over Klein-Azië naar de Golf van Bengalen. Het dier is, lichaamslengte ongeveer 1,3 m, staart 76 cm en hoogte bij de schoft ongeveer 80 cm, hij heeft een klein hoofd met korte ronde oren en zeer hoge benen. De klauwen van de poten zijn niet ingetrokken, die de cheeta onderscheidt van andere soorten katten. De vacht is erg dicht, geelachtig van kleur, het is bedekt met gelijkmatig fijne zwarte vlekken.

De cheeta is het snelste landzoogdier. Op korte afstanden bereikt hij snelheden tot 120 km / u, wat in de open ruimte een uiterst voordelige eigenschap is, omdat het je in staat stelt om het juiste voedsel te krijgen. Deze kat jaagt op kleine en middelgrote zoogdieren, voornamelijk voor kleine antilopen, maar soms worden ook grazend vee aangevallen. Het went gemakkelijk en wanneer het wordt gefokt, valt het mensen niet aan. In India wordt het soms gebruikt voor de jacht, voornamelijk op antilopen. Meestal wordt hij met zijn ogen bedekt met een kap naar een kudde grazende dieren geleid, en dan, na het verwijderen van de kap, wordt hij vrijgelaten. Dankzij zijn grote snelheid vangt de cheetah zijn slachtoffer gemakkelijk en doodt hij.