Zoogdieren

Apen

Apen

De tweede zeer interessante groep apen in dit deel van de wereld zijn slingerapen, ook wel bekend als slingerapen, vanwege hun zeer lange en dunne ledematen. Ze leven in bosgebieden van Brazilië tot Mexico. Het zijn kleine dieren, met een slank lichaam, een grote buik en een zeer lange staart tot op zekere hoogte omgevormd tot een grijporgaan, anders dan elke andere aap. Zo ook de huilers, ze kunnen alleen aan hun staart hangen en fruit plukken met al hun ledematen. Ze klimmen vakkundig in bomen, eerst met de staart aan de tak vastklampen; van tak tot tak bewegen ze het lichaam terwijl ze aan hun handen hangen. handen, bijna volledig verstoken van een duim, ze zijn niet volledig bruikbaar als grijporgel.

Zo ook de huilers, slingerapen leven in familiegroepen. Ze kunnen zoveel dekken als 40 individuen, het aantal vrouwen is altijd kleiner dan dat van mannen. Overdag wordt de familiegroep verdeeld in kleine kuddes, binnen de afstand van de stem; deze kuddes worden tijdelijk geleid door een mannetje of een vrouwtje.

Van Mexico tot Uruguay komt het voor zwarte spindop (Ateles paniscus), van een lengte van niet meer dan 60 cm en het lichaam bedekt met uniform lang en dik, zwart haar.

zwarte spindop (Ateles paniscus)

De kleur van het gezicht is rauw vlees. Deze soort leeft in kleine kuddes, meestal samengesteld uit 10-12 individuen, maar er zijn ook individuen die alleen of in paren leven. De sociale organisatie van zo'n groep is nog niet opgehelderd. De kudde bestaat uit ofwel de vrouwtjes zelf, of alleen de mannen, maar meestal vertegenwoordigers van beide geslachten. Koppels voeden zich met bomen, waar hun hoofdvoedsel fruit is?.