Zoogdieren

europese hamster (Cricetus cricetus)

europese hamster (Cricetus cricetus)

Een van de meest karakteristieke bewoners van natuurlijke en kunstmatige steppen is de Europese hamster (Cricetus cricetus), verschijnen in Centraal-Europa naar Duitsland en Nederland, in het Europese deel van de voormalige Sovjet-Unie en in West-Siberië. In Polen leeft het in de zuidelijke en centrale regio's. Het is een vrij groot knaagdier. De lengte van zijn lichaam is 20-34 cm, staart 3-6 cm, en het gewicht varieert met het seizoen: in de zomer bereikt het 150-300 G, en in de herfst, voor de winterslaap, kan naar boven gaan 700 G. De kleur van de vacht is variabel. De meest voorkomende kleur van de rug is grijs-geelachtig rood, de zijkanten van het lichaam zijn rood met witte vlekken, en de buikzijde is erg donker, zelfs helemaal zwart, die zelden wordt gezien bij zoogdieren, die meestal de onderkant van het lichaam lichter hebben dan de dorsale zijde. Alleen de randen van de oren zijn wit, het einde van de mond, lippen, keel en voeten.

De hamster leeft voornamelijk in laagland, vlak en zelden te vinden op hoogten hierboven 400 m n.p.m. Hij geeft de voorkeur aan zware gebieden daar, kleigronden niet erg vochtig, zorgen voor de duurzaamheid van zijn holen. Het vermijdt echter zand- en rotsbodems. Hij woont het grootste deel van het jaar alleen, mannetjes paren alleen met vrouwtjes tijdens oestrus. Elk individu graaft een hol tot aan 2 m, bestaande uit minimaal één woonruimte en meerdere gangen, waarin hij aandelen heeft. Mannetjesholen hebben één verticaal kanaal, terwijl de vrouwtjes - 6-8. Hij graaft het hol zeer efficiënt, hiervoor de voor- en achterpoten gebruiken. De voorste snuffelen over de grond, en de achterste gooien ze voor zichzelf weg. De voorpoten zijn erg handig en de hamster gebruikt ze ook als hij zichzelf voedsel in zijn mond geeft, en extraheert de zaden ermee.

De hamster is een goede verzamelaar. Hij bewaart constant eten in de ruime wangzakken, die hij vervolgens naar zijn holen draagt. Een keer kan het worden overgedragen naar: 50 gram graan. Tot het einde van de herfst kunnen oude mannetjes enkele kilo's graan opslaan in hun verschillende voorraadkasten, grote hoeveelheden knollen en wortels. Met het begin van de eerste koude dagen, meestal begin oktober, hamster maakt zich klaar voor winterslaap. Hij houdt zijn hol zacht met rietjes, sluit vervolgens het ingangsgat af met aarde, valt dan in een diepe slaap, die loopt van oktober tot maart met meerdere pauzes. Tijdens de slaap kan de lichaamstemperatuur van de hamster dalen tot + 5° C en de stofwisselingsprocessen worden tot een minimum beperkt. Tijdens de pauzes eet de hamster de verzamelde voorraden op. Volwassen mannetjes verlaten hun holen ongeveer 2 weken eerder dan de vrouwtjes. Meteen nadat ze op de wereld zijn losgelaten, gaan de hamsters weer op zoek naar voedsel en leggen ze opnieuw, maar nu verzamelen ze vooral de groene delen van de vroege planten; ze eten ook graag dierlijk voedsel - insecten, regenwormen, en zelfs kleine vogels.

Op dit moment bouwen hamsters nieuwe zomerholen. Vrouwtjes bereiden ze heel zorgvuldig voor, ze peddelen zachtjes met verschillende zachte grassen en zetten handige pantry's in de buurt op. De paartijd begint eind april en de mannetjes leven in de holen van de vrouwtjes. Na de periode van oestrus keren ze terug naar hun holen. Het vrouwtje geeft gedurende het jaar 2 oogst, in de periode van mei tot augustus. De zwangerschap gaat door 19-21 dagen. In één nest kan ze geboren worden om 18 Jong. Ze openen de ogen na 14 dagen, door 3 weken voedt de moeder ze met melk, maar al van 9 op de dag van het leven wordt deze voeding aangevuld met plantaardig voedsel. na ongeveer 25 dagen worden de jongeren onafhankelijk, maar ze rijpen pas na een jaar. De hamsters leven 6-10 jaar.