Zoogdieren

bobak (Bobac marmot)

bobak (Bobac marmot)

Oost-Europa en Centraal-Azië worden bewoond door de rivier de Amoer bobak (Bobac marmot), middelgroot knaagdier, ook uit de eekhoornfamilie. De lengte van zijn lichaam komt tot 37 cm, en de staart overschrijdt niet 9 cm. Het lichaam is bedekt met vrij dicht haar, aan de dorsale zijde van de buffel, aan de buikzijde een beetje lichter. Jonge dieren zijn donkerder dan oude.

Bobak woont in de steppen, waarin hij holen graaft met een diepte 1 -1,5 m en verschillende lengtes van de gangen. Alle gangen, in de regel langer in terrein met harde grond, samen met de hoofdingang leiden ze naar de kamer met de den, dat is meestal ver van de ingang, soms binnen een afstand van maximaal 14 m. De hoofdgang is op relatief korte afstand van de ingang opgedeeld in een reeks zijtakken, die meestal blind eindigen en als materiaalbron dienen om de hoofdgang voor de winter af te sluiten. Bobak bouwt twee soorten nesten: zomer, waarin hij zijn nachten doorbrengt, en beschermt zichzelf ook op te warme of regenachtige dagen in het warme seizoen, en winter, waarin hij in de winter slaapt. Voor de ingangen van de holen zijn er heuvels die kenmerkend zijn voor een bever.

Bobak is overdag actief, het is het meest mobiel voor zonsondergang en zonsopgang. Meestal voedt het zich in de buurt van zijn schuilplaats, niet te ver van de ingang ervan. In holen leeft hij in grote aantallen en komt hij in grote aantallen naar de voedselgebieden. Het is herbivoor en eet gretig alle steppeplanten, en soms gaan ze de weiden en akkers in, waar het wat schade veroorzaakt. De dorst wordt gelest met dauw, haar bladeren likken bij het ochtendgloren. Dauw is vaak de enige beschikbare waterbron in zonnige gebieden, droge steppen.

In de gebieden, waar de winter vroeg begint, bijvoorbeeld in Zuidoost-Siberië, de bever betreedt zijn winterholen al half september, dan zand, gras, met stenen en zijn eigen uitwerpselen blokkeert hij de hoofdgang en valt in een diepe slaap. Voedselvoorraden worden opgeslagen in de holen, voornamelijk hooi en verschillende wortels, die de boon al in juni begint te verzamelen en hoe dichter bij de winter, hoe urgenter het is. Nadat het hol is dichtgemetseld, maar voordat je in slaap valt, voedt zich met aandelen, zoals blijkt uit uitwerpselen gevonden in holen.

Jonge bonen worden in april geboren. Ze komen relatief goed ontwikkeld ter wereld en gaan al snel met hun ouders naar de wei. Tijdens het foerageren, een van de oude mannetjes waakt over hun veiligheid. In geval van gevaar waarschuwt hij de rest van de kudde met een karakteristieke stem die lijkt op blaffen, en dan verstoppen alle bevers zich onmiddellijk in hun holen, hun hoofd naar voren stuiteren.