Zoogdieren

bizon (bizon bizon)

bizon (bizon bizon)

Het grootste Noord-Amerikaanse zoogdier is bizon (bizon bizon), de naaste verwant van onze bizon, met wie het kan kruisen en vruchtbare nakomelingen kan geven. Zelfs in de negentiende eeuw bewoonden de bizons grote delen van de prairies van Noord-Amerika (Van de Verenigde Staten en Canada), waar hij graasde in miljoenen kuddes. Aan het einde van deze eeuw, meer dan 15 miljoen stuks. Volgens gegevens van het jaar 1889, het leefde alleen 835 individuen van deze soort. Alleen in het jaar 1905 in de Verenigde Staten en Canada zijn inspanningen geleverd om de buffel te beschermen en te herstellen. Momenteel wordt het alleen gevonden in reserves.

De lengte van deze grote herkauwer komt tot: 3 m, schofthoogte tot 2 m en gewicht tot 1 tony. De voorkant van het lichaam en de voorpoten zijn bedekt met lange haren van zwarte en bruine kleur, de rest van het lichaam is helderder, en het bedekkende haar is korter. Op de grote kop zitten hoorns die lijken op die van een koe, gebogen naar het midden van het voorhoofd. Ondanks zijn grote last, de buffel loopt nooit langzaam. Hij gaat altijd snel, meestal draven, en als het galoppeert, bereikt grote snelheid.

Tijdens hun wilde leven verschenen bizons in groepen, slecht van elkaar gescheiden. Elke groep had zijn eigen gids en was onafhankelijk van de anderen. In gemengde kuddes stonden koeien en jonge stieren centraal, terwijl de oude stieren - rond de omtrek van de kudde. Kuddes van dit type genummerd ca 30 individuen; de kuddes die alleen uit de oude stieren bestonden, waren kleiner en bestonden uit 6-16 stukken. Aan het einde van de zomer, meestal al in juli, de buffels trokken elk jaar naar het zuiden, en in de lente keerden ze terug naar hun vroegere plaatsen. Tijdens deze reizen stroomden vaak grote rivieren en meren.

De bizon is een uitsluitend herbivoor dier. In de winter eet hij dode bladeren, takjes, stands en mos. Zeer goed bestand tegen honger, het kan zelfs met het meest bescheiden voedsel overleven.

De bronstperiode bij de bizon is in augustus en september. Het vrouwtje na een zwangerschapsduur van ca 270 dagen, baart meestal één jong in mei of juni. De moeder zorgt met veel zorg en zorg voor het pasgeboren kalf, en de jongen worden bijna tot de volgende geboorte dicht bij de moeder gehouden.