Zoogdieren

zo spoedig mogelijk

zo spoedig mogelijk (Micromys minutus)

Z tym samym środowiskiem co poprzedni gatunek darniówki związany jest najmniejszy gryzoń Europy — zo spoedig mogelijk (Micromys minutus). Het leeft in gebieden die zich uitstrekken van Groot-Brittannië tot Siberië en van Denemarken tot Italië en Zuid-Frankrijk. Het is gebruikelijk in Polen, het leeft het vaakst in noordwestelijke voivodships. De lengte van haar lichaam is 4,5-6 cm en hetzelfde is de lengte van de staart, en het gewicht niet overschrijdt 10 G. Kleurveranderingen afhankelijk van het seizoen. In de zomer is de dorsale zijde bruinachtig, roodbruin, rood of geelachtig bruin, en de onderkant van het lichaam - crème, wit of grijs. In de winter wordt de vacht dof grijs.

Groengras komt voor op akkers, weiden, in struikgewas aan de rand van bossen, in het struikgewas van riet en biezen aan de oevers van vijvers en rivieren. In tegenstelling tot de meeste knaagdieren graven ze geen holen, maar bouwt nesten, die meestal aan de twijgen van struiken hangt, stengels van graan, rietstengels, meestal op hoogte 40-80 cm boven de grond. Het is alleen in de winter ondergronds beschermd, maar zelfs dan bouwt hij vaak nesten op de grond, na miedzach, in sloten of braakliggende gronden. Beide zomerstopcontacten, evenals winterse, plaatst hij het altijd in de buurt van voedsel. Soms nestelt het zich in de nesten van zangvogels. In de zomer bouwt hij twee soorten nesten: fokken en slapen. Het nest is gemaakt van gras en bladeren, en aan de binnenkant bekleed met pluis en zachte grassen. Het is qua vorm en grootte vergelijkbaar met een ganzenei. In de regel komen de bladeren die worden gebruikt om de buitenste laag van het nest te bouwen van de plant, waar de stalker het nest aan hangt. Voordat de bladeren verwelken, de jongen zijn al voldoende grootgebracht en het maskeren van hun verblijfplaats is niet langer een voorwaarde voor hun overleving. Nestnesten hebben altijd één zij-ingang, twee ingangen leiden echter tot veel kleinere en minder nauwkeurig gemaakte slaapnesten.

De kas is de klok rond actief, maar het komt het meest tot leven vóór de schemering en bij het ochtendgloren. Zijn activiteit hangt grotendeels af van het weer, want op zonnige en koude dagen verlaat het dier het nest helemaal niet. Allerlei zaden zijn het hoofdvoedsel van de groenteman, eet veel groene plantendelen in het voorjaar, en in de zomer vult hij het voer aan met insecten. Het eet korenaren in landbouwgrond, Hij eet ook gretig oliezaadplanten - vlas, hennep en koolzaad. Het wordt in de winter vaak naar schuren verplaatst, stallen, hooibergen of hopen graan, hen grote schade toebrengen.

Het vrouwtje in de periode van april tot september geeft 2-4 oogst. Na een doorgaande zwangerschap 21 dagen van bevalling 3-8 Jong, die blind zijn en hun ogen openen na de expiratie 9 dagen. Door 16 dagen is hun enige voedsel hun moedermelk. Ze bereiken geslachtsrijpheid na 4,5-6 weken van het leven. Leef na 2 jaar.