Zoogdieren

Aguti (Dasyprocta aguti)

Aguti (Dasyprocta aguti)

De dichtste natte bossen in het Amazonebekken zijn thuis Aguti (Dasyprocta aguti), een knaagdier dat qua uiterlijk en gedrag op een haas lijkt, en gerelateerd aan de cavia. Het bereik strekt zich uit van Mexico tot Peru, via Brazilië en Venezuela. In de bergen gaat het om 2000 m n.p.m. Volwassen mannetjes bereiken een lichaamslengte tot 40 cm. De staart is rudimentair en de lengte is niet groter dan 1,5 cm. Het lichaam van de agouti is bedekt met penetrante, borstelig haar, zeer fel gekleurd - met een overwicht van goud en een mengsel van rood en citroen. Het is een van de mooiste knaagdieren, hij wordt de gouden haas genoemd vanwege zijn kleuring. Het heeft slanke en lange ledematen, de voorste zijn korter dan de achterste, afgewerkt met klauwen, die worden omgezet in hoeven op de drie tenen van de achterpoten. Zo'n structuur van de ledematen is een aanpassing voor dit weerloze dier, die in geval van gevaar zijn leven redt door te ontsnappen. Agouti leeft in de dichtste bossen in rivierdalen, a spotyka się go także w okolicach suchych w głębi lądu oraz wśród zarośli. Het houdt in paren of kuddes van meerdere individuen. Als de avond valt, gaat hij naar de voederplaatsen. Het is uitsluitend herbivoor. Soms verlaat hij het bos en valt hij suikerrietplantages aan. Normaal gesproken is zijn eten zaden, fruit en wortels. Bij voedseloverschot slaat hij op.

Agouti in het Amazonebekken gedraagt ​​zich iets anders. Hij leeft daar alleen in plaats van in kuddes, laaggelegen boomholten bewonen. Elk individu heeft zijn eigen beperkte territorium, die hij verdedigt tegen andere individuen. Indringer, die in het bezette gebied zal verschijnen, hij wordt onmiddellijk verdreven. Overdag zoekt de agouti zijn toevlucht in zijn schuilplaatsen, en bij zonsondergang gaat hij op zoek naar voedsel en dwaalt hij meestal de hele nacht rond.