Ssaki

mara

mara

Innym gryzoniem zamieszkującym pampasy Argentyny i Patagonii jest mara (Dolichotis patagona). Zgrabne to zwierzę, o wysokich kończynach, osiąga długość ciała około 50 cm, ogona około 2 cm i wysokość w kłębie do 45 cm. O biologii mary niewiele wiadomo, gdyż gryzoń ten jest bardzo płochliwy i stąd trudny do obserwacji. Zaniepokojony ucieka niezwykle szybko. Żyje pojedynczo lub grupami na suchych, trawiastych obszarach, gdzie kopie nory. Prowadzi aktywne życie w ciągu dnia i w tym czasie można go zaobserwować na pastwiskach. Żywi się wyłącznie roślinami. W przeciwieństwie do innych ssaków tego środowiska nie unika słońca i często żeruje nawet w najgorętszej porze dnia.