Ssaki

kot pampasowy

kot pampasowy

Z drapieżników stepowych Ameryki Południowej należy wymienić kota pampasowego (Felis pajeros), żyjącego od Ekwadoru na północy, do południowej Patagonii oraz południowego Chile. Jego długość wynosi około 1 m, z czego 1/3 przypada na ogon. Ubarwienie sierści jest bardzo zmienne, od srebrnopopielatego przez żółtawobiały aż do brązowego i ciemnoszarego. Gruby puszysty ogon ozdabiają rdzawe pierścienie. Kot ten zamieszkuje trawiaste stepy całkowicie bezdrzewne lub z niewielką ilością drzew, na które niekiedy chroni się w razie niebezpieczeństwa. Poluje zawsze na ziemi, a jego zasadniczy pokarm stanowią gryzonie i gnieżdżące się na ziemi ptaki. Na temat jego rozmnażania się nic nie wiadomo.