Ssaki

kojot

kojot

kojot

Typowym drapieżnikiem prerii północnoamerykańskiej jest spokrewniony z wilkiem kojot, zwany też kujotem lub wilkiem amerykańskim (Canis latrans), żyjący także w Ameryce Środkowej. Zwierzę to, o długości ciała do 1 m, ogona 40 cm i wysokości w kłębie do 55 cm Jest bardziej krępe i masywne niż wilk. Sierść ma długą, ubarwioną na grzbiecie żółtawo, a na stronie brzusznej jaśniejszą. Trybem życia przypomina wilka. Trzyma się parami na otwartych terenach. Jego pokarm stanowią przede wszystkim drobne gryzonie, płazy, gady i ptaki. Niekiedy atakuje też małe ssaki kopytne. Jako szkodnik w gospodarce człowieka jest w wielu okolicach już całkowicie wytępiony.

Każda para kojotów ma własną norę, do której wraca po każdej wyprawie łowieckiej. W norze tej samica rodzi raz w roku 3-10 młodych.