Nisäkkäät

tammenterho (Eliomys quercinus)

tammenterho (Eliomys quercinus)

Se on hieman suurempi ja tyypillisemmän värinen tammenterho (Eliomys quercinus), asuu lännessä, Keski- ja Etelä-Euroopassa, mukaan lukien Pyreneiden niemimaa ja Pohjois-Afrikka. Puolassa se on harvinainen ja lajisuojattu. Tammen rungon pituus on 12-15 cm, häntää 9-12 cm, ja paino 65-80 g. Sen selkä on väriltään harmahtava tai tuhkanvärinen, ja se erottuu väriltään selvästi rungon likavalkoisesta alapuolelta. Hännän pää on musta, jolla on nippu valkoisia pidempiä hiuksia. Pääni sivuilla on musta raita, peittää silmät ja korvat.

Żołędnica asuu lehti- ja sekametsissä, esiintyy myös puutarhoissa. Vuoristossa (esimerkiksi Alpeilla) tulee korkeuteen 2000 p n.p.m.

Hän ei välttele kontaktia ihmisasutusten kanssa ja talvehtii usein ullakoilla. Hän viettää melkein koko elämänsä puissa. Se on yöeläin, erittäin liikkuva ja ketterä, suurella taitavuudella voittaa kaikki esteet. Päivän aikana se pysyy pesässä, jonka se yleensä sijoittaa puiden onteloihin, koloja, kalliorakoissa, käyttää innokkaasti oravanpesiä tähän tarkoitukseen, vanhoja jyrsijöiden ja myyrien koloja. Hän rakentaa myös pallomaisia ​​pesiä puiden oksiin.

Hämärässä hän alkaa etsiä ruokaa. Sitä ravitaan kuin makuuhiiri. Sen ruoka koostuu erilaisista hedelmistä, pääasiassa pähkinöitä, tammenterhot, pyökin siemeniä ja marjoja, ja myös etanoita, ötökät, nuoret linnut ja munat. Verrattuna isompaan serkkuunsa, tammenterhosyöjä syö enemmän eläinruokaa ja pystyy paremmin kiipeämään oksille metsästetessään.

Żołędnica nukkuu koko talven pesässä, pehmeästi täytettyjä lehtiä ja sammalta.

Talviunet kestävät syys- tai lokakuusta huhtikuun loppuun, se ei kuitenkaan ole niin syvä kuin muissa eläimissä. Kun ympäristön lämpötila nousee, sotilas herää, syö joitain tarvikkeita eikä nukahda uudelleen ennen kuin lämpötila laskee. Yleensä suurempi määrä yksilöitä nukkuu talven aikana yhdessä pesässä.

Żołędnica synnyttää yleensä kerran vuodessa, Lämpiminä ja ravintorikkaina vuosina se kuitenkin tuottaa usein toisen pentueen. Ensimmäinen synnytys tapahtuu yleensä kesäkuussa, kun taas toinen on elokuun lopussa tai syyskuun alussa. Raskaus jatkuu 23 päivää. Hän on pentueessa 3-6 nuori, joka avaa silmäsi sen jälkeen 18 päivää. Nuoret imevät 4 viikkoa, ja he tulevat seksuaalisesti kypsiksi vuoden kuluttua. Elää 6 vuotta.