Nisäkkäät

simpanssi (Pan troglodytes)

simpanssi (Pan troglodytes)

Afrikan trooppisten metsien suurista apinoista on kaksi lajia - simpanssi ja gorilla. Sillä on laaja valikoima simpanssi (Pan troglodytes), löytyy Afrikan päiväntasaajan puolelta. Se asuu Guineanlahdelta ulottuvilla alueilla, Kongon pohjoisosan kautta Keski-Afrikan järville. Simpanssien melko suuren morfologisen vaihtelun vuoksi sitä ajateltiin aiemmin, että näitä apinoita on useita lajeja. Tällä hetkellä simpanssin lisäksi on toinen laji - bonobo (Pan paniscus). Molemmat lajit muodostavat useita paikallisia lajikkeita, käsitellään alalajina.

Simpanssi on ihmisen kokoinen. Aikuisen miehen pituus on enintään 1,7 m, ja sen paino saavuttaa 80 kg. Naaras on paljon pienempi. Hiusten ja kasvojen väri liittyy eläimen ikään ja sen elinympäristöön. Ruskea tai punertava iho on peitetty mustalla, jäykät hiukset, jotka harmaantuvat vanhuudessa. Karvattomat kasvot ovat joissain muodoissa vaaleat tai tummat. Tyypillisellä simpanssilla on ilmeikkäät ruskeat silmät, pieni nenä ilman lihaisia ​​kasvaimia, leveä suu ulkonevilla huulilla, massiiviset kulmakarkot ja suuret korvat, jotka muistuttavat ihmisen korvia. Se on vahvarakenteinen apina, leveä rintakehä ja vahva, lihaksikkaat kädet. Sen takaraajat ovat pidempiä kuin muiden apinoiden, kun taas edessä olevat seisoma-asennossa ulottuvat polvien alle. Hännän puuttuminen ja takaraajojen voimakas kehitys viittaavat arborealis-maanpäälliseen elämäntapaan.

Simpanssien suosikkipaikkoja ovat trooppisten metsien läpi virtaavien jokien rannat. Metsässä se ei liity mihinkään tiettyyn alueeseen, mutta hän vaeltelee jatkuvasti, viettää paimentolaiselämää. Se kulkee puusta puuhun maassa, koska hänen raskas ruumiinpainonsa estää häntä hyppäämästä. Vaelluksen aikana, pidetään yleensä ryhmissä, ryhmän jäsenet kehottavat äänekkäästi. Maan päällä simpanssit liikkuvat neljällä raajalla, mutta he voivat myös kävellä muutaman askeleen pystyssä. Puissa ne liikkuvat vain käsillään. Niiden päällä heilutellen ne siirtävät kehon haarasta toiseen. Ne laskeutuvat aina taaksepäin puista.

Simpanssit elävät laujoissa. Urokset ja naaraat muodostavat muutamasta tusinaan yksilön ryhmiä. Joskus ihmiset asuvat yksin. Karjat vaeltavat metsässä päiväsaikaan, poimia ruokaa, joka on tehty hedelmistä, lehtiä ja oksia. Nämä apinat pitävät erityisesti pähkinöistä, banaanit ja kaakaopuun hedelmät. Ennen yön tuloa simpanssit alkavat valmistautua nukkumaan. Tätä varten he nostavat oksia, lehtiä ja korkeutta 8-12 m perustaa pesiä oksien väliin. Pesät asetetaan tasaisesti ja vuorataan pehmeällä lehtikerroksella. Tietty lauma rakentaa luolia pääosin yhdelle puulle, niin, että joskus voit laskea tusinan verran. Pesässä vanhat yksilöt nukkuvat nuorten kanssa, koska jälkimmäiset eivät pysty rakentamaan pesää yksin. Vanha mies, kuka on lauman opas, Hän nukkuu aina oksien haarukassa oppilaidensa pesän alla, valvomassa turvallisuuttaan. Päivän aikana, vaelluksen aikana, pitää myös jonkin verran etäisyyttä laumaan. Ennen auringonnousua kaikki simpanssit heräävät ja lähtevät uudelle matkalle etsimään ruokaa. He eivät palaa pesälleen, mutta he rakentavat uusia, sijasta, mistä yö löytää heidät. Ajoittain he käyvät kastelupaikoilla; he juovat täysillä, kun imevät vettä suuhunsa, eivätkä räpyttele kieltään, kuten monet muut eläimet.

Simpanssit ovat erittäin eloisia ja liikkuvia. Heillä on lievin luonne suurapinoiden joukossa. He eivät osoita vihamielisyyttä ihmisiä kohtaan, mutta pikemminkin he yrittävät välttää sitä. Lisäksi yksittäisten yksilöiden asenne on erilainen. Samoin he osoittavat hyvin erilaisia ​​kykyjä, kun heitä koulutetaan vankeudessa.

8 kuukauden raskauden jälkeen naaras synnyttää yleensä yhden pojan, vaikka vankeudessa on joskus kaksosia. Simpanssin vauva siirtyy sen jälkeen kiinteään ruokaan 6 kuukauden imetystä, mutta jos hän on naisen hoidossa, tätä ajanjaksoa voidaan pidentää 2 i 3 vuotta. Nuorten ensimmäisen elämänjakson aikana, äiti pitää niitä kiinni nänneissä ja kädessään, myöhemmin hän antaa heidän ratsastaa selällään. Kun he vanhenevat, alkaa opettaa heitä kävelemään, ja kiipeilyä. W 15-16 Yhden kuukauden eliniän jälkeen nuorilla simpansseilla on jo täysmaitohampaat, ja pysyvä hampaisto kasvaa 11 ikä, kun eläin saavuttaa sukukypsyyden. Simpanssit elävät n 40 vuotta. Tällä hetkellä ne ovat harvinaisia ​​eläimiä ja kaikissa maissa, missä niitä esiintyy, ovat tiukan suojan alla.