Nisäkkäät

Euroopan maa-orava (Citellis citellus)

Euroopan maa-orava (Citellis citellus)

Tyypillinen aroeläin on Euroopan maa-orava (Citellis citellus), oravaperheen jyrsijä. Se elää Kaakkois- ja Itä-Euroopassa, mutta sen levinneisyysalue ulottuu yhä kauemmas länteen. Keski-Euroopan alueella on vain enintään 250 p n.p.m.. kun taas Makedoniassa se tulee 3000 m. Puolassa ei paljon, asuu vain Sleesiassa ja Opolen alueella. Maa-orava on lähes hamsterin kokoinen eläin; hänen ruumiinsa pituus on 18-23 cm. häntää 5-7 cm, korkeus ei ylitä 9 cm, ja taakka tulee 340 g. Selkä ja sivut ovat kellertävän harmaita epäsäännöllisissä, pienissä ruskeanharmaissa täplissä, jotka on järjestetty raidoiksi. Vatsa on valkoinen, kerma tai keltainen, ja kurkku on aina valkoinen.

Tämä jyrsijä asuu pääasiassa aroilla, viljelysmaita, halkeaa, hiekkaisia ​​joutomaita ja ei liian märkiä niittyjä. Välttää vettä ja suurempia puita, lähinnä metsään. Suurimman osan ajasta se pysyy maanalaisissa koloissa, jonka hän yleensä rakentaa hiekka- tai savimaahan. Nämä kolot sijaitsevat yleensä vierekkäin, pienen siirtokunnan luominen. Jokainen kaivo koostuu olohuoneesta, yleensä sijoitettu syvyyteen 1-2 m, ja siihen johtavat käytävät, joiden kokonaispituus on jopa 7 m. Osa käytävistä on ruokakomero, jossa maa-orava varastoi ruokaa talveksi. Kesällä jokaisessa kolossa asuu vain yksi yksilö, talvella yhdessä kammiossa on useita yksilöitä. Tämän lajin eläinten erottuva piirre on tämä, että kun he kaivavat uriaan, he eivät koskaan heitä maata ulos, mutta he kantavat hänet kauas poskipusseissa.

Eurooppalainen maa-orava on ehdottomasti elävä eläin. Se palaa kaivoon kauan ennen pimeää. Hän ruokkii pääasiassa kasveja, mutta hän ei halveksi eläinruokaa. Hän syö siemeniä mielellään, marjoja, ruohokasveja, sipulit, mukuloita, juuret, ötökät, pienet jyrsijät, sekä linnut ja niiden munat. Hän etsii ruokaa yhdessä, siirtymässä pois kolosta jopa kohti 100 m, jolloin jotkut ihmiset kiinnittävät aina huomiota ympäristöön ja varoittavat viheltämällä havaitessaan jotain häiritsevää. Tässä suhteessa murmeli muistuttaa murmelia. Syksyllä se syö erittäin intensiivisesti, valmistelee kolansa talveksi ja nukahtaa syyskuussa. Hänen unensa kestää maaliskuuhun tai huhtikuuhun. Joskus se nukkuu myös kesän kuumimpien jaksojen aikana. Maa-orava on erittäin herkkä eläin, varsinkin kostealle ja kylmälle säälle, ja se tapahtuu usein, että voimakkaat sateet yhdistettynä kylmään säähän tuhoavat suurimman osan yksilöistä jollakin alueella.

Jatkuvan raskauden jälkeen 28 päivinä naaras synnyttää 1 tai 2 kertaa vuodessa sen jälkeen 3-11 nuori. Pentueiden lukumäärä riippuu lämpötilasta: viileillä alueilla naaras antaa yhden pentueen vuodessa, Kaakkois-Euroopan lämpimillä alueilla yleensä 2. Nuoret avaavat silmänsä sen jälkeen 4 viikkoa, ja he saavuttavat seksuaalisen kypsyyden sen jälkeen 9-10 kuukaudet. Äiti pitää erittäin hyvää huolta jälkeläisistä ja silloinkin, kun pojat lähtevät omin avuin etsimään ruokaa, silti suojelee heitä vaaroilta. Gopherit ovat elossa 4-5 vuotta.