Nisäkkäät

sokea mies (Spalax-mikroftalmus)

sokea mies (Spalax-mikroftalmus)

Sille on ominaista maanalainen elämäntapa sokea mies (Spalax-mikroftalmus), jyrsijä, joka asuu entisen Neuvostoliiton eteläosan aroilla Volgasta itään, Ukrainan länsialueille. Se on pieni eläin, jolla on varsimainen vartalo 26 cm, jäljelle jäänyt häntä, oranssinharmaa selkä ja suusta ulkonevat valtavat oranssit etuhampaat. Sen ominaispiirre on silmien ja korvakorvien puute. Työkaluja maanalaisten jalkakäytävien kaivamiseen ovat hampaat ja litistetyt, lapioi pää, kun taas lyhyet raajat ovat suhteellisen ennallaan.

Sokea mies on tyypillinen arojen asukas. Se asettuu yleensä hedelmällisimmille mustamaille, tiheän ruohomaisen kasvillisuuden ja ruohojen peitossa. Sitä esiintyy kuitenkin harvoin peltopelloilla. Sokeiden kaivojen alkuperäinen ominaisuus on poistumisaukkojen puute, jonka eläin kaivaa tarvittaessa esiin mistä tahansa. Ruokaa etsimässä, jotka ovat vain maanalaisia ​​kasvien osia, sokea mies rakentaa joskus ulottuvan jalkakäytävän järjestelmän 250 m pitkä. Eläin työntää maata jalkakäytävältä ajoittain ulos, seurauksena kumoja, joiden halkaisija on enintään 50 cm. Jalkakäytävät ovat melko matalia maan alla, kun taas pesäkammio ja lukuisat ruokakomerot ovat piilossa syvyydessä 3,5 m.

Sokea mies ilmestyy harvoin maan pinnalle, enimmäkseen sitten, kun hän kaipaa kasvien vihreitä osia. Hän leikkaa ne pois pitkillä etuhampailla, vetää maan alle ja syö sen kaivossa. Yleisin ruoka on luonnonvaraisen juurisikurin juuret ja maanalaiset versot, aroherneet ja muut palkokasvit. Talvella hän pitää kolossa suuria ruokavarastoja. Se voi myös vahingoittaa peltoja ja puutarhoja, koska se tuhoaa kasvien juuria ja heittää hedelmättömät maakerrokset ulos päällysteiden kaivauksen aikana.

Sokean miehen lisääntymisbiologia on toistaiseksi lähes tuntematon. Vuoden aikana naaras tuottaa yhden pentueen, joka koostuu 1-3 nuori.