Nisäkkäät

preeriakoira (Cynomys socialis)

preeriakoira (Cynomys socialis)

Gopherien vastine on preerialla preeriakoira (Cynomys socialis), Länsi-Texasista ja Kanzasista Missourin alkulähteille ja Kalliovuorten juurelle. Nimestään huolimatta, joka tulee haukkuvasta äänestä, preeriakoira on jyrsijä, joka on läheistä sukua murmelille ja majavalle. Eläin on, joiden rungon pituus on yli 20 cm ja häntä 10 cm, se on peitetty lyhyillä ja tiheillä hiuksilla, harmaanruskea selkäpuolelta, Likainen valkoinen vatsan puolella. Hännän pää on ruskeanmusta. Koiran vartalo on jäykkä, lyhyet jalat ja iso pää, jossa poskipussit.

Tällä lajilla on valtavia pesäkkeitä puuttomissa ruohopreeriaissa. Muutamalla neliökilometrillä sen yksilöiden määrä voi ylittää miljoonan. He kaivavat suuria ja syviä reikiä, luomalla kumpuja pintaan. Ne siirtyvät harvoin kauemmaksi piilopaikoistaan. Ne ovat aroalueiden valtava vitsaus, koska ne aiheuttavat riskin hevosille ja karjalle, jotka usein rikkovat jalkansa putoamalla alueen tiiviisti peittäviin koloihin. Usein arokoirien koloissa elää kalkkarokäärmeitä ja aropöllöjä, jotka eivät kuitenkaan ole vaarattomia asukkaita, mutta jyrsijä on yksinkertaisesti heidän suosikkiruokansa.

Preeriakoirat ovat eläviä eläimiä. He syövät vain kasvisruokaa. Tästä johtuen, että preeria ei tarjoa heille ruokaa talvella, tänä aikana he nukkuvat koloissaan. Naaras antaa yhden pentueen vuodessa.