Nisäkkäät

pähkinähiiri (Muscardinus avellanarius)

pähkinähiiri (Muscardinus avellanarius)

Yksi pienimmistä Dormouse-perheen jyrsijöistä itäisellä pallonpuoliskolla on pähkinähiiri (Muscardinus avellanarius), löytyy Vähä-Aasiasta ja idästä, Keski- ja Länsi-Euroopasta Pyreneillä. Se saavuttaa korkeuksia Alpeilla 1300 p n.p.m. Puolassa se on harvaa ja suojeltua. Hänen ruumiinsa pituus on 6-9 cm, häntää 5-8 cm, ja paino 15-25 g. Hiuspeite on tiheä, pehmeä, melko lyhyt häntä. Selän väri on kellanruskea tai punertava, rungon sivut ja alapuoli kevyempi, rinnat ja dewlap valkoinen.

Hormon elinympäristö on metsät, joissa on runsas aluskasvillisuus, suurempia pensasryhmiä, varsinkin pähkinänruskea, matalat pensaat ja pensasaidat puistoissa. Tätä lajia ei koskaan nähdä ulkona. Sitä on joskus erittäin paljon sopivilla alueilla, Se on kuitenkin yksi vähiten tunnetuista eläimistä, yöelämän takia. Dormouse viettää suurimman osan elämästään maan päällä, äärimmäisen taitavasti kiipeämään ohuimmillekin oksille. Takajaloissaan riippuvainen se voi pureskella alapuolellaan hasselpähkinää.

Kesällä hän rakentaa kahdenlaisia ​​pesiä: jalostukseen, ripustettu matalalle maahan, pallon muotoinen, yhdellä sivulla sisäänkäynti, ja loma-asuntoja, rakennettu vähemmän siististi ja sijoitettu korkealle 2,5-3 m maanpinnan yläpuolella. Kesäpesät sijaitsevat yleensä lyhyen matkan päässä toisistaan ​​ja toimivat urosten päivittäisenä piilopaikkana, naaraat ja heidän jälkeläisensä. Dormouse asettaa talvipesän onteloon, kaivaa tai pensaspuun tai lehtikasan alle. Hän vie tähän pesään tarvikkeita talveksi ja täältä ruohonkorista, lähtee, sammal ja neulat valmistavat itselleen pesän, jossa se käpertyy palloksi ja nukkuu talviunta lokakuusta huhtikuun alkuun.

Dormousein ruoka vaihtelee vuodenajan mukaan. Keväällä sen ruoka on vain sen kuori, kesällä mustikat ovat suosikkiherkkuja, kun taas syksyllä se syö siemeniä, hasselpähkinöitä, tammenterhot, kukkakimppu ja muut hedelmät. Vähiten makueläimet syövät eläinruokaa.

Pentueiden lukumäärä makuusalissa riippuu asuinalueen ilmastosta. Yleensä naaras synnyttää vuoden aikana 2 ajat, toukokuussa ja elokuun puolivälissä.

4 viikon raskauden jälkeen hän synnyttää 3-7 nuori, joka sisällä 17 elämänsä päivänä he avaavat silmänsä. Ensimmäisen kuukauden ajan niitä ruokitaan yksinomaan äidinmaidolla, a po 6 heistä tulee itsenäisiä viikoiksi. Heistä tulee seksuaalisesti kypsiä iässä 10-12 kuukaudet. Elää 5-7 vuotta.