Nisäkkäät

orangutan (Pongo pygmaeus)

orangutan (Pongo pygmaeus)

Aasian suurin apina, kuuluu humanoidille, On orangutan (Pongo pygmaeus), löytyy Borneon ja Sumatran metsistä. He voivat kävellä omin päin 6 elämän kuukausia. Kasvu jatkuu 10-12 vuotta. Se tapahtuu usein, että 2-3 lapsia hankkivat naiset pitävät kiinni. Orangutangit ovat elossa 30 vuotta. Ne ovat erittäin harvinaisia ​​eläimiä ja niiden lukumäärä vähenee jatkuvasti, siksi ne on asetettu lajisuojaan kaikkialla.

Bornean orangutanpopulaatiot ovat vähentyneet yli 50% menneisyyden yli 60 vuotta, ja lajin elinympäristö on vähentynyt ainakin 55% menneisyyden yli 20 vuotta.

Bornean orangi eroaa ulkonäöltään Sumatran orangutanista siinä, että sillä on leveämmat kasvot ja lyhyempi leuka., sekä hieman tummempi väri. Kolme alalajia tunnistetaan, jokainen sijaitsee eri osissa saarta. Uhanalaisimmat alalajit ovat luoteisorangit. Sen elinympäristö on vahingoittunut pahoin hakkuiden ja metsästyksen vuoksi, ja on vain jäljellä 1500 yksilöitä. Monet alueen luontotyypeistä ovat pieniä ja hajanaisia.
Koillisorangutanit ovat pienimmät, ja niitä löytyy Sabahista ja Itä-Kalimantanista Mahakam-jokeen asti.
Keskiorangut ovat alalaji, jossa on eniten eläimiä, ainakin kanssa 35 000 yksilöitä.

Mitä orangutanit syövät?
Hedelmät muodostavat n 60% orangutan ruokavaliot, mukaan lukien litsi, mangosteen, mangoa ja viikunoita. Ne syövät myös nuoria lehtiä ja versoja, ötökät, maaperää, puun kuori, ja joskus munia ja pieniä selkärankaisia. Vesi tulee hedelmien ja puiden onkaloista.

Mistä sana "orangutan" tulee??
Orangutanin nimi malaijiksi tarkoittaa "metsän miestä"..

Kiipeävätkö orangutangit puihin??
Orangutanit erottuvat pitkistä, lihaksikkain käsivarsin ja tarttumalla käsiin ja jalkoihin, joiden avulla maailman suurin puissa elävä nisäkäs voi heilua oksasta oksalle.