Nisäkkäät

jääkarhu (Thalarctos maritimus)

jääkarhu (Thalarctos maritimus)

jääkarhu (Thalarctos maritimus)

Tundra-alueilla elävät petoeläimet ovat paremmassa asemassa kuin suuret kasvinsyöjäisäkkäät, koska heidän on suhteellisen helpompi saada tarpeeksi ruokaa. Niistä tehokkain on jääkarhu (Thalarctos maritimus), elävät napa-alueilla napapiirin sisällä. Hänen ruumiinsa pituus, peitetty erittäin runsaalla valkoisella tai kellertävänvalkoisella turkilla, se tulee 2,8 m, painoa 500 kg. Se eroaa muista karhuista lähinnä pitkänomaisemman ja hoikemman vartalon muodon ansiosta, joka liittyy sen maanpäälliseen elämäntapaan. Myös ominaiset raajat on mukautettu elämäntapaan. Niiden sormet on kiinnitetty puoliväliin nahalla, mikä tekee vedessä liikkumisesta paljon helpompaa, ja jalkapohjat ovat paksun karvaiset, joka toisaalta suojaa niitä pakkaselta, toisaalta se auttaa pääsemään vedestä jäälle ja liikkumaan löysällä lumella. Eläin on, näennäisestä raskaudesta huolimatta, on erinomainen ja sinnikäs uimari ja sukeltaja, vedessä, joka liikkuu erittäin ketterästi, maassa ei liian nopeasti, mutta varmasti. Hän tekee usein pitkiä matkoja avomerellä, voittaa ne hämmästyttävällä nopeudella lähestyen 4-5 km tunnissa. Metsästyksen aikana se pysyy veden alla 2 pöytäkirja.

Jääkarhu syö pääasiassa lihaa. Hylkeet ovat hänen suosikkiherkkunsa, kalat ja linnut, mutta lyhyen napakesän aikana se ruokkii myös sammalta, ruohoa ja kasvillisuutta. Myös maannisäkkäät ovat sen uhreja, pääasiassa lemmingit ja naalit. Joskus se hyökkää jopa porojen kimppuun. Täydennysruokaa voivat olla linnunmunat ja raato. Talvella hän matkustaa kauas etsimään ruokaa. Tällaisten tutkimusmatkojen aikana hän jää usein loukkuun kelluviin vuoriin ja jäälautoihin, virran kantama kauas merelle. Kuten muutkin saalistajat, jääkarhu on yleensä varovainen välttämään tapaamista ihmisten kanssa ja hyökkää ihmisen kimppuun vain, kun se on erittäin nälkäinen tai loukkaantunut.

Karhu yleensä synnyttää jotain 3-4 vuotta. Synnytys tapahtuu vuoden kylmimpinä kuukausina, ja pentue koostuu 1-3 täysin sokea ja hyvin vähän nuori. Vastasyntyneen vauvan paino on n 0,75 kg. Karhunpennut syntyvät aina syvässä kuoppassa, jonka raskaana oleva naaraskarhu kaivaa esiin lumesta. Kuoppa koostuu useiden metrien pituisesta kanavasta, jonka halkaisija on hyvin pieni ja pesäkammiosta, joka on yleensä paljon korkeampi kuin kanavan poistoaukko.; Tämä estää pakkasilman pääsyn kammioon ja estää lämmön karkaamisen luolasta. Karhun lähettämän lämmön vaikutuksesta kammion seinät sulavat ja muuttuvat sitten jääksi, mikä aiheuttaa, että karhuluolalla on erittäin vahva rakenne ja se muistuttaa inuiittien jäätaloja.

Elämänsä ensimmäisten kuukausien aikana nuoret eivät jätä luolastaan, aivan kuten heidän äitinsä, joka ei mene edes syömään, käyttää kehosi rasvavarastoja tänä aikana. Nuoria on varjeltava huolellisesti isältään, joka ei osoita ystävällisiä tunteita jälkeläisiään kohtaan ja kohtelee heitä saaliina ja nielee heidät, kun he tapaavat. Kauan kuopasta poistuttuaan karhu hoitaa poikasia, opettaa heitä uimaan ja metsästämään.