Nisäkkäät

goryl (Gorilla gorilla)

goryl (Gorilla gorilla)

Toinen suurapinoiden laji on paljon vähemmän ihmisen kaltainen - goryl (Gorilla gorilla), elävät Afrikan trooppisissa metsissä ja kattavat kaksi alalajia. Gabonissa ja Itä-Kamerunissa on alangogorilla (Gorilla gorilla gorilla), ja vuorilla (tehdä 3000 p n.p.m.) pohjoiseen Tanganyika - vuoristogorilla (Gorilla gorilla beringei). Gorilla on suurin apina: uros saavuttaa korkeuden jopa 2 m, ja paino loppui 200 kg, naaras on paljon pienempi. Eläimen ruumiin tumma iho on pitkä, paksut ja mustat hiukset. Kasvot, kämmenet ja jalkapohjat ovat paljaat. Lihakset, jotka pitävät pään oikeassa asennossa, on kiinnitetty kallon vahvoihin luukampoihin. Tummien silmien yläpuolella on erittäin näkyvät kulmakarvat. Pienet korvat, ohuet huulet ja erittäin vahvat kartiomaiset hampaat, nämä ovat myös gorillan ominaisuuksia. Eläin on, suhteellisen lyhyet eturaajat ja leveät kädet vastakkaisilla peukaloilla, kävelee neljällä jalalla, jalkapohjat ja kämmen lepäävät maata vasten. Hän voi myös seistä ja kävellä muutaman askeleen pystyssä. Varmaan mitoista johtuen, gorilla on vähiten liitetty puihin kaikista suurista apinoista. Hän viettää yön niillä vain rakentamissaan pesissä, jotka sijaitsevat suhteellisen matalalla maanpinnan yläpuolella.

Gorilla asuu kosteassa, trooppisten metsien vaikeimmat kulmat. Hän asuu ryhmässä, vaeltaa jatkuvasti erämaassa. Lauma kuuluu mukaan 10-12 yksilöitä. Häntä johtaa vanha mies, kenen vallan alla se on 4-6 naiset ja nuoret. Lauman koko, ruokailutapa ja pesien rakentamistapa riippuvat asutusalueesta. Jokainen lauma makaa puissa yöksi joka päivä. Rikkoutuneista oksista tehdyissä pesissä, ja sisältä pehmeästi lehtivuorattu, naaraat viettävät yön poikasten kanssa, kun taas urokset tuskin kiipeävät puihin, mutta he nukkuvat maassa, koska heidän ruumiinsa valtava paino häiritsee heitä puiden päällä kävellessä. Päivän aikana laumat hajallaan metsässä etsimään ruokaa. Gorillat ovat kasvinsyöjiä. He syövät suhteellisen vähän, ja heidän ruokansa sisältää nuoria kasvien versoja. Varsien lisäksi he syövät erilaisia ​​marjoja ja muita hedelmiä ja puiden lehtiä. Gorilla on yksi harvoista nisäkkäistä, joka ei osaa uida ollenkaan. Luonnollisessa ympäristössä sitä on erittäin vaikea havaita. Eläintarhoista se löydettiin, että naaraat synnyttävät ensimmäistä kertaa iässä 7-11 vuotta. Raskaus jatkuu 236-289 päivää, ja vastasyntyneet painavat 1,36-2,4 kg.