Drapieżniki

Drapieżniki

Niewątpliwie jednym z najgroźniejszych drapieżników wśród ssaków jest lew. Zwierzę to budzi w nas mieszane uczucia , z jednej strony śmiertelnie się go boimy , z drugiej podziwiamy za urodę , grację i skuteczność z jaką poluje.

Lew jest jedynym kotem jakiemu udaje się żyć w zorganizowanych grupach socjalnych. Został wliczony do wielkiej piątki Afryki, którą tworzą najbardziej niebezpieczne zwierzęta afrykańskie. Obok lwa zaliczono do niej: słonia, nosorożca, bawoła i lamparta.

Samca tego gatunku bardzo łatwo jest rozpoznać grzywie, dorosły samiec może ważyć 150-250 kg. Największy znany przedstawiciel tego gatunku ważył 375 kg, zamieszkiwał w Cholchester Zoo , miał na imię Simba i zakończył życie w 1970 roku. Lwice są znacznie mniejsze, ich waga mieści się w przedziale 110–160 kg (największe 185 kg) oraz nie posiadają grzywy.

Samice zajmują się polowaniem i wychowywaniem młodych . Charakterystyczne dla lwic jest polowanie w grupie i współpraca podczas polowania. Udowodniono ,że samiec lwa jest jedynym drapieżnikiem ,który poluje dla przyjemności a nie tylko w celu zaspokojenia głodu. Myśląc “drapieżniki” oczami wyobraźni widzimy wielkie zwierzęta, które maja olbrzymie zęby i pazury. Tymczasem drapieżnikiem jest także bardzo malutkie zwierzątko, którego waga nie przekracza 3 kg. To mangusta.

Ofiarą ich polowań padają głownie niewielkie zwierzęta takie jak : owady, pajęczaki w tym również skorpiony, niewielkie kręgowce, gryzonie, jaszczurki i i węże, nie gardzi także ptasimi jajami i pisklętami.

Mangusty słyną ze swojej waleczności ,mimo swoich małych rozmiarów potrafią upolować jadowite węże, takie jak żmije i kobry. Nie maja odporności na jad węży, ale są wystarczająco szybkie, aby uniknąć ukąszenia.