Savci

zajíc hnědý (Lepus europaeus)

zajíc hnědý (Lepus europaeus)

Zajíc polní je také obyvatelem široce otevřených ploch (Lepus europaeus). Jeho domovinou je Evropa. Vyskytuje se zde od Francie po Kavkaz, v Asii sahá po Irtyši, v Alpách to přijde 3000 m n.p.m. V Polsku je to běžné. Délka těla tohoto zvířete se pohybuje v mezích 55-70 cm, ocas 7-12 cm, a váha je 4-8 kg. Zbarvení se mění v závislosti na ročním období a věku jedince, odstín je však vždy podobný barvě podkladu, na kterém jedinec žije. Jedná se o ochrannou adaptaci a do značné míry chrání před útočníky. Nejčastěji je hřbet zajíce žlutavě šedý, hnědošedé nebo šedočervené, s příměsí černých a bílých vlasů. Spodní strana těla je bílá nebo krémová. V zimě se zvyšuje počet bílých chlupů na hřbetě a srst se zesvětluje.

Zajíc žije v úrodných pláních, pole, podle, říční údolí, lesní houštiny, světlé řídnoucí lesy, vyhýbá se však velkým a hustým lesům. Otevřená prostranství nechává, jen když prší, pak se uchýlil pod křoví. Na rozdíl od dříve diskutovaných druhů si nikdy nehrabe nory. Někdy vyhrabe jen mělký důlek, měkce ji vycpávali trávou. Jeho normální doupata jsou mělké prohlubně v zemi, od kterého se velmi zřídka a neochotně vzdaluje. V okolí, kde mu žádné nebezpečí nehrozí, roky se drží na jednom místě.

Mimo období říje žije zajíc sám. Vede spíše k nočnímu než dennímu životnímu stylu. Nejaktivnější se stává po západu slunce, ačkoli to lze také nalézt krmení během dne. V létě se živí šťavnatými bylinami, dychtivě navštěvuje zemědělské půdy a zahrady, kde je jeho oblíbenou pochoutkou zelenina, a hlavně petržel. Na podzim se živí především olejnatými semeny a ozimy. S přicházejícími mrazy se znovu vydává do zahrad, kde hlodá nakrájené zelí. V zimě, když sníh pokryje nízkou vegetaci, živí se převážně kůrou stromů, zejména akátový strom, modřín a trnka, stejně jako mladé ovocné stromy způsobující škody v sadech. Když není sníh, jí zimní sníh.

Samice dává během roku 3-4 sklizeň. Po probíhajícím těhotenství 42 – 44 dny rodí pokaždé 2-5 Mladá. Porod probíhá v obvyklém výklenku v zemi, ale nachází se na odlehlém místě. Novorozenci jsou dobře osrstění a mají oči hned otevřené. Samice je krmí mlékem skrz 3 týdnů. Po krátké době malí zajíci okupují samostatné slepice, ve kterém jsou sami a jen za potravou spolu chodí. Pohlavně dospívají 6-9 měsíce, a velikost dospělého zvířete je cca 1,5 rok. Žít 8-12 let.