Savci

tygr (Panthera tigris)

tygr (Panthera tigris)

Nejmocnější predátor tropických pralesů Asie, a neomezují se na toto prostředí, je tygr (Panthera tigris). Nejzápadnějším bodem jeho výskytu je jižní pobřeží Kaspického moře, a hlavní oblastí pobytu je Indie, Malajský poloostrov, jižní okraj Sibiře a Mandžuska. V Tibetu a na jižních svazích Himálaje nepřesahuje výšku 2000 m n.p.m. V sortimentu je mnoho druhů tygrů, například bengálský tygr (Panthera tigris tigris), jižní čínština (Panthera tigris amoyensis) nebo sibiřský (Panthera tigris altaica), největší, dosahující délky těla až 3 m. Tygr je mohutné zvíře, silné a relativně krátké, ale velmi svalnaté nohy. Délka jeho těla je cca 2 m, ocas cca 1 m, výška v kohoutku až výše 1 m. Dokonce i těžká 320 kg. Nažloutlá srst je pokryta černými pruhy. Boky hlavy a břicha jsou bílé.

Tygra můžete potkat jak v oblastech pokrytých houštinami trávy, stejně jako v rozsáhlých oblastech tropických pralesů. Navíc se poměrně horlivě přibližuje k budovám a lidským sídlům. Zvláště vhodné oblasti pro toto zvíře jsou husté oblasti, obtížné překonat rákosové houštiny, bambus, zarostlé břehy řek a všelijaké houštiny. Má rád stinná místa pod rozlehlými stromy. Zarostlé plochy mu dávají možnost odpočinku a usnadňují lov. Na pozemku, kde je vegetace vzácná, zejména ve stepích jihovýchodní Sibiře, tygr si vybírá rozsedliny jako místa odpočinku, nebo ryje údolí ve sněhu. Běžně vede samotářský způsob života a rodiny vytváří pouze na dobu rozmnožování. Není to typické noční zvíře, protože ho můžete potkat oba během dne, a v noci. Obvykle loví před a po západu slunce. Je to suchozemský predátor a jen tehdy leze po stromech neobratně, když je k tomu nucen. Jako výborný plavec často zdolává dlouhé vzdálenosti, abychom se dostali na ostrovy ležící na velkých řekách, které jsou příhodným lovištěm.

Každý tygr má specifický loviště, kterou v noci prochází. Loví všechna zvířata, bez ohledu na jejich velikost. Obětí se jí stávají oba velcí kopytníci, stejně jako hlodavci a ptáci. Na Sibiři v období migrace číhají lososi podél řek a vytahují z nich ryby. Se zvláštní oblibou loví divočáky, antilopa a jelen, čeká na ně u napajedla. Spíše se vyhýbá lidem a útočí hlavně tehdy, když je od nich zastřelen. Pouze staří nebo slabí jedinci, nedokáže porazit silnější zvíře, napadají člověka, která je pro ně snadnou kořistí. Tygr je velmi silný a vytrvalý. Svou kořist pronásleduje kilometry, zabije ji zkroucením krčních obratlů a poté ji odnese do úkrytu. Zvíře velikosti telete unese v tlamě kilometry. Navzdory své velké dravosti, tygr nikdy nezabije víc, než může sníst. Není na skladě, ale jeho chuť k jídlu je obrovská. Hladový tygr to může jednou sníst 50 kg masa. Po každém jídle upadne do šlofíka, někdy trvají déle než jeden den.

Březost samice pokračuje 98-110 dní. Tygřice rodí zpravidla jednou ročně 1-5 Mladá, ze kterého vyrůstá 2-3. Zůstanou-li mládě déle u matky (dokonce k 2,5 rok), pak rodí až po odchodu mláďat, No a co 2-3 let. Pokud mláďata okamžitě zemřou nebo jsou oddělena od matky, poté je ve stejném roce vypuštěn další samice. Obvykle si k porodu vybere nepřístupný kout, v hustých houštinách, mezi bambusy a rákosím. První týdny jsou mláďata krmena pouze mateřským mlékem a po tuto dobu je samice téměř neopouští. Při přechodu mláďat na pevnou potravu, matka bere své potomky na další cesty. V této době je nejnebezpečnější pro každé zvíře a člověka, které potkáte. Samec o mládě nejeví zájem, se o ně nestará, ani nezajišťuje jídlo pro svou rodinu. Chrání ho pouze před nepřáteli. Tygři v něm sexuálně dospívají 4 stáří. Žít 15-17 let.