Savci

indický slon (Největší slon)

indický slon (Největší slon)

Nejmocnějším obyvatelem tropické asijské divočiny je indický slon (Největší slon), nalezený na Indickém poloostrově, Cejlonie, Sumatrze na Borneu. Dospělí, o výšce v kohoutku až 3 m, dosáhnout hmotnosti 4 vaše. Jsou to zvířata s masivní stavbou těla, velká hlava s charakteristickými malými ušima a relativně malými údery. Fouky, tedy řezáky horní čelisti, mylně nazývané tesáky, rostou po celý život zvířete. U samic často chybí nebo jsou menší. Sloupové nohy jsou orámovány kopyty - předními pěti, a zadní čtyři. Na spodní straně chodidel jsou polštářky. Kůže, která pokrývá tělo, tmavě popelavá barva, ona je tlustá, složený a téměř nahý. Ztuhnou pouze na konci ocasu, zježené vlasy tvořící culík. Někdy existují vzorky, které jsou velmi světlé, zvaný bílý, které např.. v Siamu jsou uctíváni jako posvátná zvířata.

Slon indický obývá nejhlubší nížinné lesy, a hora. V horách se někdy dostane až k hranici sněhu. Na mnoha místech je výrazně vyhuben, ale v hustých lesních komplexech ji lze nalézt poměrně často. Má malou tendenci se toulat a obvykle se drží určitého terénu. Na otevřeném prostranství se pohybuje téměř tiše, zatímco v divočině, kde si nemusí dávat pozor, vykročí s obrovským žuchnutím, lámání a šlapání větví, vyvrací kmeny a devastuje vše, co je na cestě. Při takové výpravě často odpočívá. Při odpočinku převaluje chobot a spí hluboko, tvrdý spánek, hlasitě chrápat. Dokáže spát ve stoje se sklopenou hlavou a zavřenýma očima, častěji však spí vleže s nohama nataženýma na stranu.

Slon indický běží dobře, dokáže s jistotou lézt po horách a plavat. Dychtivě vchází do řek a koupe se vleže a chobotem polévá vodu.

Na souši používá svůj kmen k odlamování větví ze stromů a jejich odstraňování od hmyzu. Žije ve stádech. Na krmištích se stádo rozptýlí a každý jedinec se pase samostatně, jíst mnoho větviček a listů stromů a trávy. Dělá to velký hluk, hlasitě mlaskání a bafání, uši klapající a mumlající uspokojením nebo hlasitě řvoucí, když se při hledání potravy vyruší.

Reprodukční rychlost indických slonů je velmi nízká. To je způsobeno jak délkou těhotenství, a ve skutečnosti, že se rodí vždy jen jedno mládě. Jak říkají různé zdroje, délka těhotenství je 19-23 měsíce. Podle názorů chovatelů slonů indických, pokud se má narodit samice, březost pokračuje 19 měsíce, a v případě, že se má narodit sameček - 21 měsíce. Mladý po narození má 90 cm vysoký a váží cca 90 kg. První týdny života tráví pod matčiným břichem, zrychlení vašeho tempa, když se samice pohybuje rychleji. Pro prvního 6 měsíci života je jeho jedinou potravou mateřské mléko. Mládě při sání přikládá chobot na čelo, aby mu nebránil v objetí bradavky matčina vemena umístěného mezi jejími předními nohami. Z 7 měsíce života, mláďata začnou žrát zelené krmivo, ale mateřská strava zůstává ještě dlouho nepostradatelným doplňkem potravy. Samice se o mladý exemplář několik let stará, dokud se nenarodí další dítě. Indičtí sloni dosáhnou pohlavní dospělosti poté 10-16 let, a žijí cca 50 let. Protože se dají ochočit a vycvičit, se odedávna používají jako smečková zvířata (na velké vzdálenosti mohou náklad přesunout 500 kg, na krátkých mnohem větší), pro přenášení a tahání břemen, a dokonce i pro kácení hustých tropických pralesů. Jako mounti se používají zejména při lovu tygrů. Tato víceúčelová výhoda, přinášejí sloni, udělal, že byla umístěna pod přísnou ochranu a značně prořídlá populace těchto zvířat se nyní začíná zvyšovat.